Roboții conduși de inteligența artificială susțin că pot conduce lumea mai bine decât oamenii.

Mai mulţi roboţi umanoizi coordonați de inteligența artificială au luat cuvântul vineri, în timpul unei conferinţe organizate de ONU la Geneva. Totul pentru a afirma că vor putea la un moment dat să conducă lumea mult mai bine decât oamenii.

Avertismentul roboților pentru omenire

Roboții au afirmat în cadrul întrunirii respective că oamenii ar trebui să dea dovadă de prudenţă în faţa inteligenţei artificiale (AI). De altfel,  au lăsat de înteles că cel puțin deocamdată nu pot stăpâni emoțiile umane.

Cei mai avansaţi din lume au participat în această săptămână la „Summitul Global de Inteligenţă Artificială în Slujba Binelui”.  Totul în prezența a peste 3000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de UIT, instituția din cadrul ONU, specializată în noile tehnologii.

În cadrul acestui summit, experți, directori și reprezentanți ai companiilor au discutat despre necesitatea dezvoltării unor reguli care să asigure utilizarea tehnologiilor noi în beneficiul omenirii. Acestea ar urma să fie aplicate în domenii precum combaterea foametei și a schimbărilor climatice.

Unul dintre roboți i-a pus pe gânduri pe participanți încă de la deschiderea evenimentului. Acesta a afirmat :

„Câtă tensiune există în această tăcere.”

Același robot umanoid a fost întrebat despre capacitatea pe care ar avea-o în postura de a conduce lumea.

Sophia, un robot dezvoltat de Hanson Robotics, a răspuns:”Roboții umanoizi pot conduce cu un nivel de eficiență mai mare decât liderii umani.”

Robotul  adăugat că umanoizii nu au prejudecăți sau emoții care să afecteze luarea deciziilor. De asemenea, pot analiza rapid date pentru a lua cele mai bune decizii.

 

Roboții s-au întâlnit la Geneva

În contextul avansului cercetărilor în domeniul AI, în special în ceea ce privește inteligența artificială generativă, ONU a solicitat stabilirea unor reguli și restricții pentru a asigura beneficii umanității, fără a o pune în pericol.

Doreen Bogdan-Martin, secretarul general al UIT, a avertizat că în absența unor astfel de reglementări, AI poate duce la un coșmar. Astfel, tehnologia ar putea fi o amenințare pentru milioane de locuri de muncă.

Conform experților, fenomenul ar putea duce la tulburări sociale sau instabilitate geopolitică.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, robotul umanoid Ameca a subliniat că viitorul depinde de modul în care AI este utilizată.

Trebuie să fim prudenți, dar și entuziasmați de ideea că aceste tehnologii ne pot îmbunătăți viața în multe privințe.”

Când a fost întrebată dacă roboții ar putea să mintă oamenii, Ameca a răspuns că nimeni nu va ști cu certitudine. Totuși, aceasta a promis că va fi mereu onestă.