În ultimii opt ani, în România o a existat o scădere semnificativă a numărului de bancomate.

Mai exact aproximativ 10%, dintre acestea au dispărut.  Schimbarea vine în contextul în care tot mai mulți oameni aleg să folosească plățile electronice. Astfel, cardul de credit sau plățile online sunt considerate mai la îndemână de mulți cetățeni. Totuși, situația poate fi privită ca fiind una îngrijorătoare de mulți români care preferă plățile cash.

Bancomatele din România dispar rând pe rând

Conform BNR,  două din trei plăți sunt efectuate acum prin intermediul metodelor moderne. Experții prevăd fenomenul ca pe o diminuare a necesității utilizării banilor cash.

În anul 2019 de exemplu, înainte de pandemie, doar o treime dintre plăți erau efectuate la POS-uri sau online.

Mai nou însă, două din trei plăți sunt realizate prin intermediul acestor modalități electronice.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii ani, în jur de 10% din bancomatele de pe piață au dispărut.

Tinerii în general sunt cei mai deschiși în a face trecerea stric pe plățile online. Unul dintre motivele principale în acest sens este în mod cert comoditatea. Totodată, utilizatorii sunt atrași și avantajele oferite de plățile electronice.

Tot mai mulți oameni descoperă beneficiile utilizării cardului de credit sau a telefonului mobil pentru efectuarea plăților. Stau departe astfel de costurile și comisioanele asociate retragerilor de numerar.

Mulți tineri susțin că plata cu cardul permite o evidență mai clară a tranzacțiilor. În acest fel fiind de mare ajutor în ceea ce privește controlul cheltuielilor.

În ciuda creșterii utilizării plăților electronice, țara noastră se confruntă cu un fenomen care stârnește mirarea europenilor. Numeroși români preferă lichiditățile și nu sunt înscriși la vreo bancă. Acest fapt a dus la a ne face fruntași în ceea ce privește cele mai mici niveluri de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa. Cu alte cuvinte, patru din zece români nu au cont bancar.