În prezent, conceptul unei societăți fără bani cash devine tot mai concret pentru România, oferind o imagine parcă desprinsă dintr-un film science fiction.

Peisajul urban suferă schimbări vizibile, odată cu dispariția treptată a bancomatelor, și înlocuirea lor cu tehnologii de plată inovatoare, care își găsesc tot mai mult locul în rutina noastră zilnică. Astfel, se naște întrebarea: ce arată cifrele și ce spun experții financiari despre această tendință, iar mai presus de toate, de ce are loc această evoluție?

Analizând datele statistice furnizate de bănci, observăm că tot mai mulți români adoptă plata cu cardul sau prin intermediul telefonului mobil, ducând la o schimbare semnificativă în preferințele de plată. Astfel, două din trei tranzacții financiare sunt realizate în prezent prin aceste metode digitale, ceea ce determină o scădere cu 10% a numărului de bancomate în ultimii 8 ani.

Banii cash vor dispărea din România

Cu toate acestea, România încă se situează sub media europeană în ceea ce privește utilizarea serviciilor financiare digitale de bază. În același timp, plata cu telefonul mobil câștigă tot mai mult teren, fiind preferată de unul din trei români.

Dispar bancomatele din România? Anunț de ultimă oră de la BNR
Social media

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR) pentru prima jumătate a anului 2022, numărul de bancomate furnizate de Payments Service Providers (PSP-uri) era de 10.197, iar în a doua jumătate a aceluiași an, s-a înregistrat o ușoară scădere la 10.140. Aceste informații confirmă și observațiile Euromonitor International din 2022, care semnalează o tendință globală de scădere a numărului de bancomate.

Ce spune BNR

În timp ce bancomatele înregistrează o diminuare numerică, dispozitivele de plată point-of-sale (POS) cunosc o creștere semnificativă. Aceste terminale de plată sunt preferate de comercianți, oferind tranzacții electronice rapide. În 2022, numărul lor a crescut de la 332.264 la 373.807. În același timp, dispozitivele de tip EFTPOS sunt din ce în ce mai populare, fiind mai mici și mai portabile decât casele de marcat tradiționale, permițând efectuarea rapidă a transferurilor electronice și încurajând utilizarea plăților digitale.

Deși numărul de bancomate scade, acest lucru nu înseamnă că acestea vor dispărea cu totul. Mai degrabă, asistăm la o ajustare a aparatului administrativ în funcție de schimbările din societate, întrucât oamenii își orientează preferințele către alte modalități de utilizare a finanțelor. În prezent, mulți români au renunțat deja la plata în numerar și sunt mulțumiți de operațiunile electronice, care oferă transparență și rapiditate.

Totuși, România se confruntă în continuare cu provocări în ceea ce privește accesul la servicii financiare digitale. Aproximativ 40% dintre români nu au cont bancar sau card, iar comercianții nu sunt încă suficient de pregătiți pentru noile tehnologii, fiind folosite doar în jur de o treime dintre magazinele din țară.