Te-ai aplecat vreodată pentru a ridica un cub de gheață căzut, doar pentru a te ridica înapoi cu el lipit de mână?

Este un fenomen care nu are prea mult sens la prima vedere. Deoarece temperatura corpului nostru este mult mai caldă decât cuburile de gheață. Cu toate acestea, există o știință serioasă în spatele motivului pentru care se întâmplă acest lucru cu unele cuburi, dar nu cu altele.

Factori

De ce se lipește gheața de degete? Motivul este uimitor
Pixabay

Există câțiva factori care determină dacă o înfruntare cu gheață va lăsa o persoană complet nevătămată față de a arăta ca a doua venire a personajului „Frozen”, Elsa. În primul rând, temperatura cubului de gheață.

Așa este, deși apa îngheață la 32 de grade Fahrenheit (0 grade Celsius). Gheața poate atinge temperaturi mult mai reci decât atât. Deci, cu cât este mai rece, cu atât este mai probabil să se lipească de piele la contact. Cu cât este mai „cald”, cu atât este mai mică șansa să se lipească.

Umiditatea pielii

Cealaltă variabilă în joc este nivelul de umiditate al pielii. Chiar dacă nu te-ai spălat doar pe mâini, pielea ta are probabil un pic de umiditate naturală, sub formă de transpirație.

Deci, atunci când gheața rece intră în contact, face ca umezeala menționată să înghețe. Și astfel să se lipească de piele. Practic, atomii de oxigen și hidrogen din moleculele de apă din gheață doresc să se lege de atomii de hidrogen și oxigen din transpirația de pe mâna ta. Și atomii de hidrogen formează legături puternice!

Nu intrați în panică, totuși. Deoarece aceasta nu este nici pe departe o situație la fel de nefericită precum vechea enigmă cu limba lipită de stâlpul-telefonului. De cele mai multe ori, gheața va cădea imediat după o secundă sau două. Deoarece temperatura naturală a corpului o va face să se topească.

Dacă cubul este foarte lipicios și încăpățânat, totuși, treceți pur și simplu puțină apă caldă peste el. Și vă veți bucura rapid de libertate.