Ciocolata este un tratament dulce, cremos, făcut din fructe de cacao fermentate, prăjite și măcinate.

Oamenii s-au bucurat de ciocolată și mâncăruri similare făcute din fructe de cacao de mii de ani. Astăzi este consumat în multe moduri diferite și este, fără îndoială, printre cele mai populare alimente. Așa că s-ar putea să vă întrebați chiar dacă creează dependență.

Poți fi dependent de ciocolată?

Cum îți dai seama dacă ești dependent de ciocolată. Din păcate, nu este un mit
Pixabay

Deși acesta este încă un subiect controversat, o cantitate din ce în ce mai mare de cercetări sprijină tratarea dependențelor de alimente. Ca și alte tipuri de dependențe de substanțe.

Alimentele care creează dependență afectează multe dintre aceleași căi ale creierului și ale sistemului nervos afectate de obicei de dependența de droguri. De asemenea, pot provoca comportamente similare cu cele cauzate de alte dependențe.

Astfel, dependența de alimente poate apărea atunci când anumite alimente sau nutrienți declanșează în mod repetat sistemul de recompensă al creierului.

Proprietăți care creează dependență

Se crede că unele alimente creează mai multă dependență decât altele.

Alimentele foarte procesate, bogate în zahăr și grăsimi. Precum multe tipuri de ciocolată, sunt adesea considerate mai dependente decât alimentele mai puțin procesate. Cum ar fi fructele și legumele.

Alimentele bogate în carbohidrați, inclusiv ciocolata și alte dulciuri cu zahăr, pot provoca pofte asemănătoare dependenței. De asemenea, vă modifică nivelul zahărului din sânge și al hormonilor. În moduri similare cu alte substanțe care creează dependență.

În plus, aceste modificări ale nivelurilor sanguine afectează dopamina din corpul dumneavoastră. Dopamina este un mesager chimic care joacă un rol important în motivația și căile de recompensă ale creierului tău.

Măsurarea dependenței de ciocolată

Yale Food Addiction Scale (YFAS) este un instrument dezvoltat de Universitatea Yale pentru a măsura dependența de alimente și a evalua cât de dependente pot fi anumite alimente. A fost unul dintre instrumentele cele mai frecvent utilizate de cercetătorii în dependența de alimente până în prezent.

Un studiu care a inclus mai mult de 500 de adulți care au folosit acest instrument a constatat că ciocolata a fost clasată în mod constant drept unul dintre cele mai problematice alimente pentru comportamentele alimentare care creează dependență.

În mod similar, un alt studiu care a inclus 100 de copii supraponderali a identificat ciocolata ca fiind singurul aliment. Care creează cea mai mare dependență atunci când a folosit cântarul.

Cu toate acestea, unii oameni de știință cred că nu este suficient să te bazezi pe date subiective auto-raportate din instrumente precum YFAS. Și că este încă necesară o înțelegere mai profundă a dependenței de alimente pentru a diagnostica și trata pe deplin această afecțiune.