Fotografiile au fost făcute când Solar Orbiter se afla la o distanţă de aproximativ 75 de milioane de kilometri, la jumătatea distanţei dintre lumea noastră şi stea, anunţă Agenţia Spaţială Europeană.

Imagini surprinzătoare cu Soarele

Telescopul de înaltă rezoluţie al European University Institute face fotografii cu o rezoluţie spaţială atât de mare încât, la acea distanţă apropiată, este necesar un mozaic de 25 de imagini individuale pentru a acoperi întregul Soare.

Realizate una după alta, imaginea completă a fost surprinsă pe o perioadă de mai mult de patru ore, deoarece fiecare mozaic durează aproximativ 10 minute, inclusiv timpul pentru ca nava spaţială să se îndrepte de la un segment la altul, potrivit Adevărul.ro.

European University Institute realizează imagini ale Soarelui la o lungime de undă de 17 nanometri, în regiunea ultravioletă extremă a spectrului electromagnetic. EUI deconspiră atmosfera superioară a Soarelui, coroana, care are o temperatură de aproximativ un milion de grade Celsius.

Sursa: Social Media

Imaginea finală conţine mai mult de 83 de milioane de pixeli într-o grilă de 9148 x 9112 pixeli. Pentru comparaţie, această imagine are o rezoluţie de zece ori mai bună decât ceea ce poate afişa un ecran TV 4K.

Imaginile au fost realizate pe 7 martie, exact când Solar Orbiter a traversat linia Soare-Pământ, astfel încât imaginile pot fi comparate cu instrumente solare legate de Pământ şi calibrate încrucişat. Acest lucru va facilita compararea rezultatelor de la diferite instrumente şi observări în viitor.

Ce este Soarele?

Soarele este steaua din centrul sistemului nostru solar. Soarele ne oferă o sursă inepuizabilă de energie datorită căreia planeta noastră poate avea suficientă lumină și căldură. Așadar, este cea mai importantă sursă de energie pentru planeta noastră, Pământul. În timp ce masa totală a Pământului, a tuturor celorlalte planete, corpuri cerești mai mici cum ar fi cometele și a prafului care orbitează în jurul Soarelui, este de doar 0,14% din masa totală a sistemului nostru solar, masa totală a Soarelui este de 99,86%.

Soarele este o sferă aproape perfectă, iar sursa luminii și a căldurii provine de la procesul de fuziuni nucleare, prin intermediul căruia se produce heliul. De altfel, datorită forței gravitaționale extrem de mare a Soarelui, Pământul și toate celelalte planete orbitează în jurul său.