Spre deosebire de alte țări, în România procentul de alcool în sânge tolerat atunci când te urci la volan este 0.

Alcoolemia este una dintre cauzele principale ale producerii de accidente. Tocmai de aceea, trebuie să te asiguri că nu ai consumat nimic înainte să pleci la drum în calitate de șofer.

Toți șoferii cunosc legea care stipulează că nu ai voie să te urci la volan în stare de ebrietate sau după ce ai consumat alcool. Însă, ceea ce nu știu mulți este timpul de care este nevoie pentru ca alcoolul să se elimine din sânge după ce a fost cosumat. Timpii diferă de natura alcoolul, dar, cel mai important, de cantitatea acestuia.

Cel mai repede, alcoolul este asimilat de sânge dacă este consumat pe stomacul gol. Sunt necesare 20-30 de minute pentru ca acesta să fie prezent în aerul pur, expirat. Explicația este una simplă și cât se poate de logică. Metabolismul este mult mai rapid, nu are ce să „digere” înainte, așa că alcoolul ajunge mult mai repede în sânge.

Când ai voie să te urci la volan după ce ai băut. Timpii de așteptare în funcție de alcoolul consumat
arhivă presă

Nu trebuie să te urci la volan dacă ai băut!

Acum, întrebarea pe care și-o pun majoritatea șoferilor este legată de timpul în care alcoolul stă în organism. Acesta depinde foarte mult de băutura consumată. Exista cazuri în care alcoolul poate fi depistat și după 24 de ore de la consumul lui. Vorbim aici, desigur, despre băuturile tari. 16 mg alcool/100 ml de sânge pe oră este rata cu care alcoolul se metabolizează în organism.

Dacă vrei să știi cu exactitate în cât timp de poți urca la volan după ce ai băut, există studii care au estimat asta. De precizat, însă, că valorile se aplică unui corp de 50 de kilograme.

  • Un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
  • O bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
  • 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
  • 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;