Legea pentru chiriași și proprietari s-a schimbat și impune ca aceștia să facă acest demers. Intră în vigoare de luna aceasta. 

Până la sfârșitul lunii, e obligatoriu ca proprietarii să facă asta pentru chiriași

Legea referitoare la evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi buletinele românilor urmează să se modifice de luna aceasta. De acum înainte, proprietarii au obligativitatea să meargă la Primărie cu chiriașii și să îi ia în spațiu.

Este vorba de persoanele care locuiesc la o adresă diferită decât cea pe care o au în buletin. Fie o locuință cu contract de închiriere sau în. În cazul în care persoanele care au domiciliul în imobil care nu le aparține, trebuie să își facă mutația.

Schimbarea de aplică de la data de 10 iunie 2023. Începând de atunci, toți cei care stau la altă adresă decât cea declarată trebuie să meargă cu proprietarul să-i ia în spațiu. Termenul este de 15 zile de când s-a făcut mutarea.

În cazul în care proprietarii nu fac acest lucru cu chiriașii lor, riscă o amendă.  Nerespectarea noii obligații pentru cei ce găzduiesc una sau mai multe persoane aduce amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei.

Cine nu trebuie să își schimbe adresa din buletin

Ca să se facă schimbarea adresei din buletin, proprietarul trebuie să meargă cu persoana pe care o găzduiește la Serviciul de Evidența Populației. Aici, se va completa o declarație, prin care cel care deține locuința își asumă că l-a primit în spațiu pe chiriașul său.

Acte necesare luare in spatiu:

  • cartea de identitate a proprietarului (original)
  • cartea de identitate a persoanei care va fi luata in spatiu (copie)
  • titlul locativ al gazduitorului (original) – contract de vanzare, donatie, comodat, hotarare judecatoreasca definitiva etc.
  • incheierea de intabulare (daca exista)

Legea are însă și anumite excepții. Este vorba de cei care stau mai mult de 30 de zile la o adresă, dar scopul șederii este de serviciu sau turistic. În acest caz, nu este nevoie să se facă mutarea și în buletin.