Reclamă

Adoptarea rapidă a inteligenței artificiale (AI) a stârnit preocupări și temeri în rândul opiniei publice cu privire la viitorul locurilor de muncă și stabilitatea acestora. Cu toate acestea, o cercetare realizată de Banca Centrală Europeană (BCE) susține că, până în prezent, AI nu a distrus locuri de muncă, ci mai degrabă a creat noi oportunități pentru tineri și persoane cu înaltă calificare. Cu toate acestea, studiul avertizează că salariile ar putea fi afectate în viitor de implementarea AI.

Companiile au investit sume semnificative în AI, iar economiștii încearcă să înțeleagă impactul acestei tehnologii asupra pieței muncii. Cu toate acestea, angajatorii se confruntă în continuare cu dificultăți în găsirea angajaților calificați, chiar și în contextul recesiunii care ar trebui să reducă presiunile de pe piața muncii. Acest lucru sugerează că AI nu a înlocuit complet forța de muncă umană, ci mai degrabă a generat noi cerințe și a stimulat apariția de locuri de muncă pentru persoanele cu înaltă calificare.

Impactul asupra forței de muncă și salariilor

Studiul realizat de BCE în 16 state europene arată că AI nu a afectat în mod semnificativ locurile de muncă care necesită calificări joase și medii, ci mai degrabă a avut un impact asupra slujbelor pentru persoanele cu înaltă calificare.

Instituția avertizează totuși că este posibil ca acest impact asupra salariilor să crească în viitor. Cercetătorii subliniază că aceste concluzii nu înseamnă că AI nu va avea un impact semnificativ în viitor, deoarece tehnologiile AI sunt în continuă dezvoltare și implementare.

Anunț sumbru: Inteligența artificială amenință salariile angajaților, nu locurile de muncă!

Rezultatele studiului diferă de revoluțiile tehnologice anterioare, când informatizarea a condus la scăderea numărului de angajați cu calificări medii, ducând la o polarizare a pieței muncii. În schimb, AI pare să creeze oportunități pentru persoanele cu înaltă calificare, fără a afecta în mod semnificativ locurile de muncă pentru calificări joase și medii.

Opiniile divergente privind impactul AI asupra locurilor de muncă:

În ciuda concluziilor studiului BCE, există și opiniile care sustin că AI poate duce la disponibilizări. Un studiu realizat de specialiștii de la eToro afirmă că AI poate îmbunătăți productivitatea la locul de muncă, dar poate și elimina anumite poziții din companii. Aceștia susțin că procesul aduce schimbări care pot cauza dureri, dar și oportunități de afaceri și investiții în companiile implicate în AI.

Deși există temeri cu privire la disponibilizări, nu toate locurile de muncă sunt expuse pierderii. Un studiu realizat de economistul David Autor arată că aproximativ 60% dintre angajații de astăzi ocupă poziții care nu existau în 1940. Acest lucru sugerează că AI poate genera noi locuri de muncă și oportunități de carieră care nu existau anterior.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro