Regulile pentru proprietarii de apartamente vor suferi modificări majore, în urma unor proiecte legislative aflate în prezent înregistrate în Parlamentul României. Aceste propuneri vizează reglementarea activității de agent imobiliar, introducând obligația efectuării de cursuri de specializare și a furnizării de informații corecte către clienți.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va obține rolul de supraveghetor al activității agenților imobiliari, putând retrage dreptul de a practica în domeniu, în cazul încălcării regulilor. Autorizația de exercitare a acestei profesii va avea o valabilitate de numai trei ani, după care va fi nevoie de reînnoire.
Proiectul legislativ propune ca agenții imobiliari să aibă studii superioare și să participe la cursuri de formare profesională de durată minimă. În plus, aceștia vor fi obligați să plătească anual o asigurare de răspundere profesională.
O altă prevedere importantă se referă la obligativitatea agenților imobiliari de a furniza clienților doar informații veridice. De asemenea, proprietarii de apartamente care vor să vândă prin agenți imobiliari vor trebui să menționeze în contract eventualele vicii ale imobilului, iar agenții vor fi obligați să transmită aceste informații către cumpărător.
Propunerile legislative includ și sancțiuni pentru nerespectarea acestor reguli. Astfel, o agenție imobiliară care colaborează cu o persoană neautorizată de ANCPI poate fi amendată cu sume cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei. În plus, intermediarii imobiliari care nu sunt înregistrați în Registrul Național al Intermediarilor în Domeniul Imobiliar (RENI) pot primi amenzi între 7.500 lei și 75.000 de lei.
Aceste inițiative legislative sunt justificate de necesitatea actualizării normelor de practicare a profesiei de agent imobiliar, având în vedere importanța deciziei de cumpărare a unei proprietăți pentru clienți și creșterea sectorului imobiliar în economia națională.