Orașul spaniol Valencia a început să utilizeze cimitirele pentru a genera energie regenerabilă prin proiectul denumit RIP, adică Requiem in Power, conform Euronews.

Valencia, situată pe coasta de est a Spaniei, are în plan să instaleze mii de panouri solare în cimitirele din jurul orașului. Primul pas a fost făcut deja, odată cu instalarea primelor panouri fotovoltaice în cadrul acestui proiect lansat luna aceasta.

Scopul acestei inițiative îndrăznețe este de a transforma Valencia în casa celei mai mari ferme solare urbane din Spania. În cadrul proiectului denominat RIP, orașul intenționează să instaleze 6.658 de panouri solare în cimitirele locale. Până în prezent, aproximativ 810 panouri au fost deja amplasate în cimitirele Grau, Campanar și Benimàmet.

Se preconizează că aceste panouri solare vor genera anual peste 440.000 de kilowați de energie. De asemenea, consiliul local estimează că emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse cu peste 140 de tone pe an. Energia produsă va fi utilizată în principal pentru alimentarea clădirilor municipale, dar 25% va ajunge la aproximativ 1.000 de gospodării vulnerabile.

Alejandro Ramon, consilierul pentru urgență climatică și tranziție energetică din Valencia, a declarat că acest proiect va deveni cel mai mare parc solar urban din țară. RIP face parte din misiunea Valencia 2030 privind clima, ceea ce a contribuit la desemnarea orașului ca și Capitala europeană verde în 2024.

Obiectivul pe termen lung al acestei misiuni climatice este de a obține 27% din energia necesară orașului din surse regenerabile. Până în 2030, întreaga producție de energie curată va fi integrată în infrastructurile și clădirile publice, iar orașul va folosi numai LED-uri pentru iluminatul public.

Cimitirele sunt considerate locuri ideale pentru instalarea panourilor solare, deoarece aceste spații urbane pot fi utilizate pentru producerea de energie curată fără a pierde destinația originală. Este o practică similară cu utilizarea acoperișurilor pentru amplasarea panourilor fotovoltaice.

Acesta nu este primul proiect de acest fel. La Saint-Joachim, un grup de insule din mlaștinile Brière din Franța, o instalație solară de 1,3 megawați va fi amenajată până în 2025 pentru alimentarea localității de 4.000 de locuitori.