Reclamă
Reclamă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va fi prezent joi la summitul european de la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord privind „angajamentele de securitate” ale Uniunii Europene față de Ucraina, a anunțat marți Palatul Elysee.

„Președintele Zelenski va fi acolo în deschiderea Consiliului UE pentru discuțiile cu privire la Ucraina și în special pe tema angajamentelor de securitate”, a explicat președinția franceză, amintind că blocul celor 27 de țări membre își are propriile „angajamente de securitate” pentru a ajuta Kievul în fața Rusiei, în plus față de acordurile bilaterale ale mai multor state membre, între care și Franța, potrivit AFP, transmite Agerpres.

Un acord asupra acestor garanții de securitate ale UE a fost aprobat de țările membre și urmează să fie semnat joi, potrivit responsabililor europeni.

Reclamă

Un proiect de text consultat de AFP arată că Uniunea Europeană caută să continue să finanțeze livrările de arme către Kiev, să mențină instruirea soldaților ucraineni și să intensifice eforturile pentru a întări industria de apărare a acestei țări.

Însă acest document nu include niciun angajament concret cu privire la un nou ajutor din partea UE. La fel ca în cazul altor înțelegeri, o clauză stipulează că UE ar consulta Ucraina în termen de 24 de ore în cazul unei „viitoare agresiuni” a Rusiei.

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski semnaseră la jumătatea lunii februarie la Palatul Elysee un acord bilateral cu privire la sprijinul francez pentru Ucraina. Germania, SUA, Marea Britanie și numeroși alți aliați occidentali ai Kievului au încheiat, de asemenea, pacte de sprijin similare.

Ucraina a prezentat aceste acorduri drept o cale spre aderarea la UE și NATO. Aceste inițiative fuseseră anunțate anul trecut, în cursul unui summit al NATO, pentru a liniști Ucraina după ce un calendar precis pentru a se alătura Alianței îi fusese refuzat.

Prezența liderului ucrainean la summitul de joi de la Bruxelles intervine la două zile după deschiderea negocierilor de aderare între UE și Ucraina, o etapă calificată drept „istorică” atât de Kiev, cât și de Bruxelles.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro