Rinita alergică este o afecțiune comună a tractului respirator superior, care poate fi cauzată de o varietate de factori.

Este caracterizată prin inflamația membranei mucoase a nasului, care poate fi cauzată de o reacție alergică la polen, praf, mucegai, acarieni sau alți alergeni. Alergenii pot fi de diferite tipuri, iar principalii sunt acarienii de praf, polenul, epiteliul și urina anumitor animale, mucegaiul și ciupercile.

Sistemul imunitar acționează ca un mecanism de apărare împotriva acestor alergeni și produce anticorpi. Un contact prealabil cu alergenul este necesar pentru ca persoana alergică să devină sensibilizată și la următorul contact să se declanșeze reacția alergică. După sensibilizare, se declanșează o serie de reacții care determină celulele B să producă un anticorp numit imunoglobulină G (IgE), specific împotriva acestui alergen. IgE este situat în celulele mastocite, situate în zone ușor accesibile pentru alergeni, astfel încât, de îndată ce intră în contact cu alergenul, se provoacă eliberarea mediatorilor chimici, cum ar fi histamina, care provoacă simptomele reacției alergice.

Cum să tratezi rinita alergică?

Diagnosticul se bazează pe un examen fizic și teste de laborator la un cabinet ORL Bacău sau oricare alt oraș. De asemenea, pot fi efectuate teste pe piele, cu alergeni specifici, pentru a se cunoaște sensibilitatea pacientului la fiecare alergen. Unele măsuri preventive pot ajuta foarte mult la rezolvarea problemei.

Persoanele alergice la polen ar trebui să evite expunerea în aer liber în timpul sezonului de polenizare cât mai mult posibil, în special prin evitarea exercițiilor în aer liber și a conducerii cu ferestrele deschise. Persoanele alergice la acarienii de praf ar trebui să mențină o curățenie riguroasă în locuință și să schimbe frecvent filtrele de la aerul condiționat. Fumatul și alte substanțe iritante trebuie evitate. Exercițiul fizic este de dorit, deoarece provoacă vasoconstricție.

Există mai multe tratamente disponibile pentru rinita alergică, inclusiv:

  • Antihistaminice: Acestea sunt medicamente care blochează eliberarea histaminei, un compus care provoacă simptomele alergice.
  • Decongestionante: Ajută la reducerea congestiei nazale prin îngustarea vaselor de sânge din nas.
  • Spray-uri nazale cu corticosteroizi: Ajută la reducerea inflamației mucoasei nazale și a congestiei.
  • Imunoterapie: Aceasta implică administrarea de doze mici de alergen pentru a ajuta organismul să devină imun la alergen în timp.

Pe lângă aceste tratamente, există și alte măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce simptomele rinitei alergice, cum ar fi evitarea expunerii la alergenii cunoscuți, utilizarea unui purificator de aer, spălarea nasului cu soluție salină și utilizarea unei măști de protecție în cazul în care este necesar. Este important să vorbiți cu medicul despre opțiunile de tratament disponibile și să găsiți cea mai bună opțiune pentru nevoile individuale.

Rinita alergică este cauzată de o reacție alergică la substanțe care intră în contact cu mucoasa nazală. Acestea includ:

  • Polenul de la plante și copaci, care poate provoca alergii sezoniere
  • Acarienii din praful de casă, care pot cauza alergii în orice moment al anului
  • Ciupercile și mucegaiurile, care pot provoca simptome de alergie
  • Animalele de companie, inclusiv câinii și pisicile, care pot cauza alergii la unele persoane

Tipuri ale rinitei alergice

  • Rinita alergică sezonieră

Rinita alergică sezonieră apare în anumite perioade ale anului, când nivelul de polen din mediu crește. Cel mai frecvent apare între lunile mai și iunie.

  • Rinita alergică perenă

Rinita perenă este cauzată de acarieni, epitelii de animale, praf, ciuperci sau alergeni de la locul de muncă, care provoacă simptome modulate continuu de cantitatea de alergen și sensibilitatea pacientului.

Simptome ale rinitei alergice

Dincolo de tipul și cauzele rinitei, simptomele care apar în toate cazurile de rinită sunt foarte asemănătoare unele cu altele. Cele mai caracteristice simptome ale acestei afecțiuni pot fi strănutul frecvent, mâncărimea în zona nazală, lăcrimare, descărcare abundentă de mucus și congestia nazală.

Simptomele rinitei alergice pot include:

  • Congestie nazală
  • Scăderea mirosului sau gustului
  • Strănut frecvent
  • Nas înfundat sau secreții nazale
  • Mâncărime în nas, gât și ochi
  • Ochii apoși sau roșii

Articol susținut de Anastasios Medical, o retea medicală cu clinici in Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro