Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a anunțat înființarea Registrului Național Unic al Pacienților Arși, care va centraliza date referitoare la incidentele de arsuri înregistrate atât în rândul copiilor cât și al adulților, inclusiv locurile de tratament și cauzele acestora. Declarațiile au fost făcute de prof. dr. Dan Mircea Enescu în cadrul unei conferințe de presă.

Registrul are ca obiectiv principal înregistrarea cazurilor de arsuri grave, facilitând accesul medicilor specialiști la istoricul și dosarele pacienților, susține Dan Mircea Enescu. Acesta a subliniat necesitatea aprobării Registrului de către Ministerul Sănătății și a evidențiat lipsa locurilor disponibile pentru tratamentul arsurilor la nivel național. Este în curs de planificare și instituirea unei noi bănci naționale sau regionale de piele, care ar îmbunătăți semnificativ recuperarea pacienților.

Pe lângă această inițiativă, Dan Mircea Enescu a coordonat o campanie extensivă de conștientizare destinată prevenirii arsurilor în rândul copiilor, prin care s-au distribuit materiale educaționale și s-au oferit instruiri și echipamente gratuite familiilor defavorizate și copiilor afectați de arsuri grave. Campania a inclut broșuri, o carte de benzi desenate, povești audio și tutoriale video despre prim-ajutor, disponibile pe site-ul www.stop-arsuri.ro, atingând astfel sute de familii și medici de familie din toată țara.

Profesorul a relevat un număr alarmant de peste 10.000 de copii care suferă arsuri anual în România, cu aproximativ 100 ajungând în stări critice. În cadrul campaniei de conștientizare, 700 de familii din zone defavorizate au primit truse de prim ajutor, iar 100 de copii cu arsuri grave au fost echipați cu materiale necesare pentru recuperarea pielii. Activitățile de prevenție și educație s-au extins în 20 de localități rurale și numeroase școli, beneficiind de sprijinul Academiei de Științe Medicale și al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.