Oamenii de știință sunt în alertă, pregătindu-se pentru posibila izbucnire a unei noi pandemii de coronavirus în 2028, urmând un ciclu de șapte ani, observat începând din 2004.

În timp ce pandemia de Covid-19 continuă să facă ravagii, cercetătorii își concentrează eforturile pentru a dezvolta medicamente mai eficiente împotriva coronavirusurilor actuale și viitoare.

La Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern, o echipă internațională de oameni de știință, sub conducerea profesorului Karla Satchell, analizează cu atenție structurile esențiale ale virusului. Într-un studiu recent, au identificat o nouă țintă promițătoare: proteina nsp16, prezentă în toate coronavirusurile, inclusiv SARS-CoV-2.

O nouă pandemie de coronavirus în 2028

Echipa a descoperit un „buzunăraș secret” în interiorul virusului, care permite coronavirusului să evite sistemul imunitar uman. Acest buzunăraș leagă un fragment din genomul viral, servind ca șablon pentru crearea componentelor virale. Cercetătorii speră să dezvolte medicamente care să vizeze acest buzunăraș și să blocheze funcționarea proteinei nsp16, fără a afecta proteinele normale din corpul uman.

Deoarece nsp16 joacă un rol cheie în replicarea virală, medicamentele care acționează rapid asupra acesteia ar putea opri virusul înainte ca boala să se agraveze. De asemenea, faptul că buzunărașul este prezent în toți membrii coronavirusului sugerează că un medicament eficient ar putea fi utilizat împotriva tuturor coronavirusurilor, inclusiv celor care ar putea apărea în viitor.

Alertă totală! O nouă pandemie de coronavirus ar putea izbucni în 2028: „Oamenii trebuie să se pregătească!”
Sursa: Social media

Părerea specialiștilor

În ciuda acestor progrese promițătoare, cercetătorii insistă că este esențial să rămânem pregătiți pentru o posibilă pandemie viitoare. Un astfel de medicament ar putea fi inclus într-un cocktail de tratamente administrate pacienților în stadiile incipiente ale bolii, pentru a limita răspândirea virusului și gravitatea infecției.

Această cercetare se alătură eforturilor globale pentru a înțelege și combate amenințarea reprezentată de coronavirusuri. Cu toate că există incertitudini în legătură cu evoluția viitoare a virusurilor, oamenii de știință se dedică cu hotărâre găsirii soluțiilor medicale care să ne protejeze de potențiale pandemii viitoare.