Turtele se coc în funcție de zona fie în cuptor, fie în tigaie cu ulei, fie pe plită. O rețeta extrem de gustoasă adaptată zilelor noastre sunt turtitele coapte în tigaie fără ulei. Esteo teme necesar însă să folosiți o tigaie de bună calitate. în acest mod puteți chiar să nu adăugați nici un tip de grăsime și acestea nu se vor lipi. De asemenea, trebuie să țineți cont de plită sau aragaz.
Pe o plită electrică, tigaia se încinge mai ușor, iar riscul că acestea să se ardă este mai mare. Păstrați așadar o temperatura moderată. Pentru 10 turte veți avea nevoie de 500 gr făînă, 7 gr. drojdie uscată, 2 linguri de ulei sau un cub de unt (opțional), apă călduță, sare, o linguriță de zahăr. Pentru început cerneți făînă prin sită astfel încât să fie uscată și aerată. Peste drojdia uscată puneți linguriță de zahăr și amestecați apoi tunrnati totul peste făină. Adăugați apă căldură treptat, (cât cuprinde), și lingură de ulei sau cubul de unt. Atenție, în funcție de tipul de făină, veți avea nevoie de 150-200 ml de apă. Încorporați totul și începeți să framantati.
Aluatul de turte se framanata vreme de 10-15 minute, nefiind atât de consistent precum cel de cozonac de cozonac. Dacă acesta conține lapte și ouă va fi mult mai dificil de frământat dar și de dospit. După un sfert de ora, ar trebui să obțineți o masă moale. Se lasă la dospit pentru minim 40 de minute. După ce bulele drojdiei încep să se formeze puteți începe formarea turtitelor și coacerea lor. Încingeți tigaia și formați bile din aluat pe care le întindeți exact după frma și dimensiunea tigăii. Turtele se coc extrem de repede, exact că în cazul clatitelor. Fiecare turtă poate stă maxim 2 minute la temperatura moderată.