Tort cu trei creme de ciocolată
Tort cu blat și 3 creme
Blat
- 4 ouă întregi
- 120 de grame de zahăr
- 30 de grame de cacao (de cât mai bună calitate, din cea neagră și aromată)
- 70 de grame de făină
- 1 praf de sare
- 1 lingură de extract de vanilie
Sirop
- 25 de grame de zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 50 ml. apă
Crema cu 3 tipuri de ciocolată
- 750 ml. lapte
- 1 praf de sare
- 6 gălbenușuri
- 170 de grame de zahăr
- 80 de grame de făină (sau 60 de grame de amidon de porumb)
- 1 lingură de extract de vanilie
- 175 de grame de ciocolată cu 75% cacao
- 175 de grame de ciocolată cu 45% cacao (cu lapte)
- 175 de grame de ciocolată albă
- 35 de grame de gelatină granulată sau foi
- 120 ml. apă rece
- 1 kg. de smântână pentru frișcă cu minim 32% grăsime
Glazură
- 120 de grame de ciocolată cu 75% cacao
- 80 de grame de unt
- fructe de sezon, figurine/decoruri de ciocolată etc.
Blat
-
Se pornește cuptorul și se fixează la 170 de grade Celsius. Se pregătește o formă de 26 cm. diametru, căptușind-o cu hârtie de copt sau ungând-o cu unt și tapetând-o cu făină.
-
Punem toate cele 4 ouă, întregi, împreună cu sarea, în castronul mixerului. Le bătem doar cât să se lichefieze, apoi adăugăm zahărul și extractul de vanilie și mixăm totul la viteză mare până când crema s-a deschis mult la culoare și și-a mărit mult volumul.
-
Se cern cacaoa și făina peste compoziția de ouă și se încorporează cu o spatulă flexibilă, ridicând permanent compoziția de pe fundul vasului către suprafață, în timp ce castronul se rotește ușor în sensul acelor de ceasornic.
-
Compoziția bine omogenizată se toarnă în formă, se nivelează și se coace la o înălțime medie, în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 25-30 de minute, până ce tree testul scobitorii. Se lasă blatul să se răcească în formă și opțional, se poate fasona (vezi video de mai sus).
Crema cu 3 tipuri de ciocolată
-
Într-o cratiță cu fundul mai gros, se toarnă 750 de ml de lapte și se adaugă sarea.
-
Între timp, într-un castron încăpător, mixăm 6 gălbenușuri crude cu 170 de grame de zahăr până când amestecul devine cremos, mult mai deschis la culoare și a crescut în volum.
-
Adăugăm peste amestecul de ouă 80 de grame de făină și amestecăm/mixăm la viteză mică până la obținerea unei paste omogene, fără cocoloașe.
-
Turnăm 150-200 ml. din laptele fierbinte peste amestecul din castron, amestecând bine. După ce se omogenizează perfect, se toarnă totul peste laptele rămas în cratiță.
-
Se pune cratița pe foc mediu și se amestecă permanent cu telul, până ce începe să clocotească. Se amestecă în continuare cu telul, energic, încă 1-2 minute, până crema se îngroașă bine. Se adaugă extractul de vanilie, se omogenizează și se trage de pe foc, acoperind bine cratița cu folie alimentară.
-
Cât crema de bază– care e de fapt o cremă clasică de vanilie – se răcorește, punem gelatina într-un castronel și adăugăm 120 de ml. de apă foarte rece. Amestecăm și o lăsăm să se hidrateze. În cazul în care folosiți gelatină în foi, acestea se hidratează în multă apă foarte rece, să fie bine acoperite.
-
Cât timp crema de bază se mai răcește iar gelatina se hidratează, vom topi, separat, cele 3 tipuri de ciocolată: punem pe foc o cratiță cu apă – doar de două trei-degete să fie apa – iar ciocolatele le punem în castroane încăpătoare, rezistente la foc.
-
Când apa fierbe, vom potrivi pe rând castroanele pe gura cratiței, așa încât fundul castronului să nu atingă apa care fierbe, încălzindu-se doar de la aburi, și vom topi ciocolatele. Înfoliem castroanele cu folie alimentară și le păstrăm, pe cât posibil, într-un loc călduț.
-
Vom trece crema de vanilie finalizată la punctul 5 prin sită, colectând-o într-un castron. E nevoie să măsurăm cantitatea finală a cremei de bază, de aceea o vom cântări. Mie mi-au rezultat 907 grame de cremă, dar în funcție de mărimea ouălor/evaporarea din timpul gătirii/pierderi (cât a rămas pe cratiță sau pe sită) e posibil să rezulte cu ceva mai mult sau cu ceva mai puțin.
-
În crema caldă, dar nu fierbinte – nu are voie să fie mai caldă de 60 de grade Celsius – se dizolvă gelatina hidratată. Dacă gelatina ar fi încălzită la mai mult de 60 de grade, și-ar pierde proprietățile de gelifiant. După dizolvarea gelatinei, ar trebui să obținem 1041 grame de cremă de bază
-
Crema de bază se împarte în cantități egale între castroanele cu ciocolată topită, fiecărui tip de ciocolată revenindu-i exact câte o treime, în cazul meu 347 de grame (1-2 grame în plus sau minus nu sunt o problemă). Se omogenizează bine crema adaugată cu fiecare tip de ciocolată, se înfoliază cu folie alimentară castroanele și se păstrează într-un loc călduț din bucătărie, pentru că nu dorim să gelifieze gelatina înainte de a fi venit momentul să lucrăm cu cremele.
-
Se bate smântâna pentru frișcă. Aceasta trebuie să fie foarte rece în momentul în care o batem (preferabil, ținută peste noapte, la frigider), altfel, nu va acumula aer și nu va crește în volum. Se toarnă smântâna pentru frișcă într-un castron încăpător și se bate cu mixerul la viteză mare exact până se întărește, ținându-se de paleta mixerului atunci când e scoasă din masa de frișcă bătută. Dacă batem mai mult de atât, riscăm să se separe smântâna în unt și zer.
-
Fiecărui tip de cremă cu ciocolată îi revin câte 333 grame (+/-) din cantitatea de frișcă bătută. Împărțim frișca în treimi și o vom omogeniza în cremele cu ciocolată pe măsură ce le va veni rândul să le folosim (între timp, frișca bătută rămasă se va păstra la frigider).
-
Mai întâi, adăugăm 2-3 linguri cu vârf din cantitatea de frișcă și amestecăm energic cu o spatulă până când se omogenizează perfect. Abia apoi adăugăm și restul de frișcă și o încorporăm cu spatula, prin împăturiri, cu mișcări identice ca la amestecarea blatului. Fiecare cremă în care s-a încorporat frișca bătută se va turna în formă, după cum arăt mai departe
Asamblare
-
Pentru asamblare putem folosi fie forma cu pereți detașabili în care am copt blatul, fie un inel reglabil pentru torturi, mai înalt. Tortul va ieși destul de înalt, e posibil să fie nevoie să înălțați marginile cu folie de acetat sau carton îmbrăcat în folie alimentară. Se așează blatul în formă și, opțional, se poate însiropa (siropul se pregătește amestecând toate ingredientele specificate din lista de mai sus).
-
Vom turna imediat deasupra blatului crema cu ciocolată neagră, cu 75% cacao, în care am încorporat frișca. Lovim ușor forma de planul de lucru de două ori (o ridicăm cam 3 cm și o lăsăm să cadă) ca să facă priză blatul și crema, apoi dăm forma de tort la congelator pentru 15-20 de minute, timp în care crema se va întări suficient ca să putem turna următorul strat.
-
După ce primul strat s-a întărit, se adaugă următorul –cel cu ciocolată cu lapte, în care vom încorpora frișca bătută prepararea cremei cu 3 tipuri de ciocolată/punctul 12 – și procedăm identic ca mai sus, dând forma la congelator pentru 15-20 de minute.
-
Se toarnă ultimul strat de cremă, cel cu ciocolată albă (cu frișca încorporată, desigur) și se dă crema la congelator pentru ultimele 15 minute, apoi se înfoliază bine forma cu folie alimentară și se transferă la frigider pentru minimum 3 ore, abia apoi vom putea scoate tortul din formă.
-
Pentru a scoate tortul din formă, trebuie încălziți ușor pereții detașabili ai formei, fie ștergând-o în mod repetat cu un burete/cârpă înmuiată în apă fierbinte, fie cu o torță specială de bucătărie. Căldura va topi un strat superficial de cremă, permițând tortului să se desprindă de pereții formei. Îndepărtăm inelul și dăm tortul la frigider.
-
Puteți folosi ce tip de glazură vă place, eu am pregătit una foarte simplă, topind în bain-marie 120 de grame de ciocolată neagră și 80 de grame de unt, până s-au omogenizat complet. Luăm apoi castronul cu ciocolata topită de pe foc și o lăsăm la temperatura bucătăriei, să se răcească până devine neutră la atingere.
-
Pe tortul foarte rece, am distribuit ciocolata topită și am întins-o rapid cu o spatulă, permițându-i să se reverse peste margini din loc în loc. Decorăm cu smochine proaspete, pe care le-am aranjat pe tort cât timp glazura a fost încă umedă, la fel de bine, însă, se pot folosi pentru decor alte fructe.