Varza à la Cluj este un soi de sarmale amestecate, pe înţelesul tuturor. Ardelenii mănâncă sarmale destul de rar, preferând varza a la Cluj pentru că este delicioasă şi uşor de pregătit.
Ingrediente:
- Varză, de preferat murată-1,5-2 kilograme;
- Ceapă-un kilogram;
- Cimbru, chimen, boia dulce;
- Sare, piper;
- Pastă de tomate sau bulion;
- Ulei-200 de mililitri;
- Orez-300 de grame;
- Carne, de preferat să fie de porc-aproximativ un kilogram;
- Smântână (concentraţie de grăsime 12-20%)
- 300 de grame.
Primul pas este să tocăm varza mărunt, după care o punem la fiert cam 30 de minute într-o primă fază. Curăţăm apoi ceapa şi o tocăm, ca şi carnea de porc. „Stingem” seminţele de chimen în 100 de mililitri de ulei, apoi adăugăm jumătate din cantitatea de ceapă folosită pentru această reţetă.
Varză a la Cluj
Varză cu carne
- 500 g carne tocată, amestec de vită și porc
- 150 g orez
- 100 ml bulion de roșii
- 2 cepe
- 750 g varză murată tăiată mărunt
- ulei
- 100 g smântână
- sare, piper
-
Orezul se fierbe în apa cu puţină sare.
-
Ceapa se taie mărunt și se călește în puţin ulei. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă carnea și se condimentează cu sare și piper.
-
Toate compoziţiile de mai sus se așează într-o tavă de cuptor după cum urmează: un strat de varză tocată, un strat de orez fiert, un strat de carne, încă un strat de orez și apoi încă unul de varză.
-
Deasupra se toarnă bulionul și se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se scoate, se toarnă smântâna, apoi varza a la Cluj se mai dă la cuptor pentru încă 10 minute.