Un studiu relevă că persoanele care beau cafea par să aibă un risc mai scăzut de deces prematur. În Marea Britanie se beau zilnic aproximativ 98 de milioane de cești de cafea. În SUA această cifră este de aproape 517 milioane de cești, conform The Guardian.
Care au fost rezultatele studiului
Cercetătorii din China au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, îndulcită sau nu, au avut un risc mai mic de deces pe o perioadă de șapte ani decât cele care nu au consumat cafea.
Studiul se bazează pe date de la peste 171.000 de participanți la UK BioBank. Au fost colectate informații genetice despre stilul de viață și sănătate de la peste 500.000 de persoane de la începuturile sale în 2006, inclusiv detalii despre obiceiurile de consum de cafea.
Echipa a folosit date din certificatele de deces pentru a urmări participanții pentru o perioadă medie de șapte ani. După ce au luat în considerare factori precum vârsta, statutul de fumător, regimul alimentar, echipa a făcut o constatare. Persoanele care au consumat cafea neîndulcită au avut cel mai mic risc de deces.
Cafea cu sau fără zahăr
Au fost observate reduceri ale riscului de deces în cazul cafelei îndulcite cu zahăr, cel puțin pentru cei care beau între 1,5 și 3,5 cești pe zi. Tendința a fost puțin mai clară în cazul persoanelor care au folosit îndulcitori artificiali.
Cu toate acestea, studiul i-a chestionat pe participanți cu privire la consumul de cafea și la alte obiceiuri doar o singură dată. Cei mai mulți care au folosit zahăr au adăugat doar o lingură în băutură. Ceea ce înseamnă că nu este clar dacă rezultatele ar fi valabile și în cazul cafelelor cu un conținut ridicat de zahăr. Un profesor de medicină metabolică, neimplicat în această lucrare, a avertizat că rezultatele deși sunt interesante, nu sunt clare.