Sfântul Serafim de Sarov a avut o viață pe care și-a dedicat-o rugăciunilor. Acesta a rămas orfan de tată la 3 ani, iar la 17 s-a despărțit și de mama lui, pornind pe calea lui Dumnezeu.
A plecat să îmbrățișeze viața monahală la Lavra Pecerska de la Kiev. După un timp, îndrumat de Părintele Dositei din pustia Kitaev, a mers să își petreacă restul vieții în Mănăstirea Sarovului.
Viața Sfântului Serafim de Sarov
Acolo a petrecut 16 ani de slujit la mănăstire și a devenit la 35 de ani ieromonah. La scurt timp, Sfântul Serafim a primit binecuvântarea egumenului Pahomie de a se retrage în pustietate într-o chilie. S-a rugat neîncetat timp de 1000 de zile și 1000 de nopți, însă din păcate s-a îmbolnăvit grav din cauza reținerii apei din corp. Însă, nu degeaba i-a fost ruga, căci s-a întâmplat o minune.
Impărtășit în chilia sa, Serafim se însănătoși grabnic în urma apariției Maicii Domnului. Aceasta era înconjurată de Sfântul Petru și Ioan Evanghelistul, care, arătând spre cel ce zăcea în pat a zis:
„El este unul dintre ai nostri“, atingând cu sceptrul său șoldul drept al bolnavului, de unde s-a scurs toată apa afară.
Sfântul Serafim de Sarov a murit în data de 2 ianuarie 1833. Acesta a trecut în neființă în chilia sa, la rugăciune, în genunchi, cu mâinile încrucișate pe piept în fața icoanei Maicii Domnului. Fiindu-i dat darul înainte-vederii, Sfântul Serafim de Sarov, făcătorul de minuni, oferea tuturor mângâiere și sfaturi. Sfântul întâmpina pe oricine venea la el cu o închinăciune și un sărut duhovnicesc.
Rugăciune către Sfântul Serafim de Sarov
„O, preasfinte Cuvioase și de Dumnezeu purtătorule Părinte Serafim. Caută din slava ta cea de sus către noi cei smeriți și neputincioși, împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și mângâiere. Apropie-te de noi cu inima ta cea plină de bunătate. Ajută-ne ca să păzim fără de prihană poruncile Domnului, să ținem cu tărie credința ortodoxă. Cu sârguință să-I aducem lui Dumnezeu pocăință pentru păcatele noastre în evlavie creștinească, cu harul bine să sporim și să fim vrednici de ajutorul și mijlocirea ta pentru noi înaintea lui Dumnezeu. O, Sfinte al lui Dumnezeu, Serafime, auzi-ne pre noi, cei ce cu credință și cu dragoste.
Ne rugăm ție și nu ne trece cu vederea pe noi, cei ce avem nevoie de ocrotirea ta. Acum și în ceasul sfârșitului nostru ajută-ne și apără-ne cu rugăciunile tale de săgețile cele pline de răutate ale diavolului. Ca să nu ne stăpânească puterea lui ci, cu ajutorul tău, să ne învrednicim a moșteni fericirea lăcașurilor Raiului. Căci în tine ne punem astăzi nădejdea. Părinte milostive, fii pentru noi cu adevărat călăuză spre mântuire și adună-ne la lumina cea neinserată a vieții veșnice prin mijlocirea ta cea bineplăcută, la Tronul Sfintei Treimi. Ca să slăvim și să cântăm împreună cu toți Sfinții Numele cel vrednic de închinare, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.”