Industria energetică se află într-un proces de transformare, cu un număr în creștere de cetățeni și comunități care aleg să devină prosumatori, producând energie regenerabilă pentru autoconsum și partajarea surplusului. Estimările indică faptul că, până în 2050, jumătate dintre cetățenii europeni ar putea produce până la 50% din energia regenerabilă a Uniunii Europene, iar în România, numărul prosumatorilor este așteptat să ajungă la 200.000 până la sfârșitul anului 2024.

Comunitățile de energie, care se bazează pe utilizarea surselor regenerabile și promovează eficiența energetică, aduc beneficii semnificative atât participanților, cât și mediului înconjurător. Acestea ajută la reducerea dependenței de sursele fosile de energie, diminuează emisiile de carbon și contribuie la creșterea economică locală prin investiții și crearea de locuri de muncă. Un studiu publicat în revista științifică Nature evidențiază prezența a 9.252 de comunități de energie în 29 de țări europene, cu Germania având cea mai mare parte dintre acestea.

Raportul Greenpeace în România identifică 21 de comunități de energie în diferite faze de implementare, cu așteptări de creștere pe măsură ce reglementările devin mai clare și se oferă mai mult sprijin pentru formarea acestora. Beneficiile economice includ recuperarea investiției într-o perioadă cuprinsă între 2 și 7 ani și economii de până la 62% la factura de energie electrică, în timp ce beneficiile sociale și de mediu constau în îmbunătățirea calității vieții și reducerea poluării.