Un recent studiu publicat în revista Scientific Reports arată o tendință de simplificare și repetitivitate în versurile pieselor muzicale în limba engleză, precum o creștere a emoțiilor negative, bazat pe analiza a 12.

000 de cântece din perioada 1980 – 2020, din genuri variate precum rap, country, pop, R&B, blues și rock.

Eva Zangerle, cercetătoarea principală de la Universitatea din Innsbruck, afirmă că muzica a suferit schimbări semnificative în ultimii 40 de ani, reflecțând evoluțiile valorilor și emoțiilor societății.

Studiul evidențiază o scădere a temelor pozitive și o prevalență a emoțiilor precum furia, dezgustul și tristețea în versurile actuale. De asemenea, este observat un accent crescut pe introspecție, cu o utilizare frecventă a pronumelui personal „eu”. Un aspect deosebit menționat este rapul, unde repetiția frazelor și exprimarea furiei sunt semnificativ mai accentuate comparativ cu alte genuri muzicale.

Analiza modului în care fanii interacționează cu versurile online, prin intermediul site-ului Genius, arată diferite preferințe, cum ar fi atracția fanilor rock către piesele mai vechi, sugerând o nostalgie pentru zilele de glorie ale genului. În plus, primele 10-15 secunde ale unei piese sunt decisiv importante în alegerea ascultătorilor de a continua sau nu audiția, subliniind importanța captării rapide a atenției.

Conform cercetătoarei, o tendință spre folosirea muzicii ca fundal contribuie la popularitatea refrenelor simple și ușor memorabile. Această schimbare indică nu doar evoluția pieței muzicale, ci și modificarea modului în care muzica este experimentată de către ascultători.