NASA a anunțat recent reluarea transmiterii datelor de către sonda Voyager 1, obiectul fabricat de om aflat la cea mai mare distanță de Terra, după o perioadă de cinci luni în care aceasta nu a trimis date științifice și tehnice fiabile. Situată la aproximativ 24 de miliarde de kilometri distanță de planeta noastră, sonda, care a fost lansată acum 46 de ani, a întâmpinat probleme legate de un cip dintr-unul dintre computerele sale, responsabil cu formatarea datelor înainte de transmiterea lor pe Terra.

Chiar dacă NASA a reușit să mențină comunicarea cu Voyager 1, trimițând comenzi către sondă, aceasta nu a oferit informații actualizate despre starea sa din luna noiembrie. Echipa responsabilă a dezvoltat o soluție ingenioasă pentru a depăși problema de comandă și, în final, a reușit să verifice starea de sănătate a sondei și să recupereze date științifice valoroase.

Voyager 1, alături de geamăna sa Voyager 2, reprezintă singurele sonde care au părăsit heliosfera, ajungând în spațiul interstelar. Acestea poartă înregistrări sonore și vizuale ale vieții pe Terra, stocate pe discuri din aur și cupru, menite să transmită o imagine a umanității către potențiali exploratori din alte lumi.