Fostul premier al României, Petre Roman, împreună cu fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, și alte persoane cu funcții de decizie la momentul respectiv, au fost oficial puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, legate de evenimentele violente din iunie 1990, cunoscute sub numele de Mineriadă. Acest anunț a fost făcut de Parchetul General joi, punând în lumină un nou capitol în lunga serie de încercări de a face dreptate victimelor acelor zile tulburi.

Acuzațiile se referă la o serie de acte de represiune împotriva populației civile, rim între care uciderea a patru persoane, violarea a două persoane, și vătămarea fizică și psihică a peste 1.300 de persoane, în contextul unei manifestații de opoziție desfășurate în Piața Universității din București. Imediat după aceste evenimente, mai mult de 1.200 de persoane au fost lipsite nelegal de libertate. Inculpații sunt acuzați că au făcut parte dintr-un grup criminal organizat cu scopul de a reprima această manifestație.

Intervenția drastica a forțelor de ordine și a minerilor aduși din diferite zone ale țării a escaladat rapid într-un conflict major, având drept rezultat devastarea sediilor partidelor politice, agresarea persoanelor și incendierea unor instituții importante. Din amestecul violent al forțelor de ordine și al minerilor, s-a creat o situație de haos, în care au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului. Mai mult, persoanele ridicate au fost ținute în condiții improprii, fiind supuse la tratamente inumane.