Președintele Franței, Emmanuel Macron, a subliniat necesitatea unei Europe cu o apărare mai puternică și mai integrată, pledând pentru diminuarea dependenței față de Statele Unite și evitarea situației în care continentul european să devină „vasal” al acestora.

În discursul său de la Universitatea Sorbona, Macron a trasat linii directoare pentru consolidarea capacităților militare, economice și în domeniul securității cibernetice ale Europei. Acesta a accentuat importanța creșterii producției și a achizițiilor de echipamente militare europene și a propus crearea unei academii europene pentru pregătirea militarilor de rang înalt.

Macron a mai menționat că „Europa trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite și că știe să vorbească și cu toate celelalte regiuni ale lumii”, exprimându-și de asemenea dorința de a vedea Europa ca lider mondial în domenii cheie precum inteligența artificială, biotehnologiile și energia regenerabilă.

Președintele francez a făcut apel la UE pentru a susține firmele din sectoare strategice, sugerând aplicarea unor derogări de la regulile de concurență ale blocului pentru a contracara „subvențiile excesive” din SUA și China. A chemat, de asemenea, la o mai mare coeziune în piața europeană de energie, telecomunicații și servicii financiare, subliniind necesitatea reducerii birocrației.

În contextul provocărilor geopolitice actuale și cu amintirea unor tensiuni mature precum invazia Rusiei în Ucraina, Macron și-a exprimat îngrijorarea că „Există riscul ca Europa noastră să moară”, dacă nu se ia o acțiune decisivă. Discursul său vizează a fi un punct de plecare pentru agenda strategică a UE pentru următorii cinci ani, în lumina alegerilor europene viitoare.