Ministerul Finanțelor Publice din România a anunțat lansarea unei noi platforme inspirate de modelul Ghișeul.ro, destinată românilor din diaspora interesati să achiziționeze titluri de stat, a declarat Bogdan Zinca, reprezentant al instituției, în cadrul evenimentului „Mirsanu IPO Challenge 2024”. Această inițiativă vine ca răspuns la nevoia de a acoperi suma necesară de finanțare a statului român, iar proiectul este așteptat să devină operațional în a doua jumătate a anului.

„Începând cu acest an, planificăm să avem cinci emisiuni de titluri de stat Fidelis,” a declarat Zinca, subliniind succesul programului și intenția de a continua acest drum. De asemenea, a îndreptat atenția către necesitatea de a adresa segmentul important reprezentat de diaspora românească. Pentru acest segment, statul ia în considerare dezvoltarea unei platforme care să permită achiziția de titluri de stat de oriunde din lume, oferindus-le astfel posibilitatea de a investi în economia țării.

În contextul finanțărilor verzi și al dezvoltării sustenabile, Cristian Nacu de la International Finance Corporation (IFC) a evidențiat apetitul pentru investiții în climă, menționând creșterea semnificativă a portofoliului IFC în România, 80% din acesta fiind „verde”. De asemenea, Horia Braun Erdei de la SAI Erste Asset Management și Laurențiu Stan, evaluator autorizat, au subliniat interesul crescând pentru piața de capital și necesitatea educației financiare și a suportului pentru antreprenori în accesarea acesteia.