În cadrul unei vizite neobișnuite, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a zburat joi cu un avion de luptă german Eurofighter deasupra Mării Baltice, punând în evidență rolul cheie al forțelor aeriene germane în protejarea spațiului aerian al NATO. Momentul a fost împărtășit de Stoltenberg pe platforma X, unde a detaliat experiența sa și întâlnirea în aer cu un JAS Gripen suedez pentru realimentare.

Vizita lui Stoltenberg în Germania vine într-un context în care securitatea europeană este sub semnul întrebării, datorită conflictului în desfășurare din Ucraina. Înainte de aceasta, secretarul general a fost în Polonia pentru discuții despre apărare și suportul pentru Ucraina.

NATO, sub conducerea lui Stoltenberg, se angajează să sprijine Ucraina, inclusiv prin furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare, cum ar fi bateriile de rachete Patriot. Germania a promis să livreze Kievului o a treia baterie de rachete Patriot, îmbunătățind astfel capabilitățile de apărare ale Ucrainei.

Stoltenberg a menționat disponibilitatea NATO de a verifica capacitățile existente în cadrul Alianței pentru a sprijini Ucraina, anticipând noi anunțuri despre sisteme de apărare antiaeriană care vor fi furnizate. De asemenea, a evidențiat diverse alte arme care pot fi livrate și a subliniat promisiunile aliaților de a oferi sprijin financiar pentru achiziționarea acestora pentru Ucraina.