Într-un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.

ro, jumătate dintre respondenți au declarat că ar merge cu siguranță la vot la alegerile parlamentare. În ceea ce privește intențiile de vot, PSD se află pe primul loc, cu 28,7%, urmat de PNL și AUR.

Diferența dintre PNL și AUR este de doar 0,3%. Aceste rezultate au fost obținute din răspunsurile celor chestionați în cadrul sondajului și reflectă opțiunile lor pentru partidele politice incluse în întrebările referitoare la scrutinul parlamentar.

Dacă luăm în considerare întreg eșantionul, care include toți respondenții, indiferent dacă intenționează să meargă sau nu la vot, dar care și-au declarat opțiunea pentru unul dintre partidele politice incluse în sondaj, PSD se menține pe primul loc, cu 29,5% din opțiuni.

AUR ocupă locul doi, la o diferență de 4 procente față de PNL. USR ar avea o intenție de vot de 14,6% în prima variantă și de 14,1% în cea de-a doua. Partidul Dianei Șoșoacă a înregistrat o creștere la 4%, în comparație cu luna precedentă.

Numărul celor care declară că nu vor merge la vot a scăzut sub 20%, în condițiile în care, în sondajul anterior, aproape un sfert dintre respondenți nu intenționau să participe la vot.

Direcția țării: pesimismul majoritar

Sondajul relevă că 68,6% dintre români consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce doar 23,4% cred că se îndreaptă într-o direcție bună. Există și un procent de 8% care nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Analiza socio-demografică indică faptul că tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, cei cu venituri mai ridicate și cei din mediul urban sunt mai optimiști în privința direcției țării, în timp ce persoanele cu vârsta între 30 și 60 de ani, cei cu educație primară, cei cu venituri reduse și cei din mediul rural sunt mai pesimiști.

Sondaj INSCOP: Șoc total pentru PNL! A coborât pe locul trei în preferințele de vot ale românilor. Cine sunt partidele favorite

Estimarea participării la vot

Când au fost întrebați pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” vor merge la vot și 10 înseamnă că „sigur da” vor merge la vot, 50,3% dintre români au indicat nota 10, arătând astfel că sunt siguri că vor merge la vot. În schimb, 19,7% au ales nota 1, ceea ce înseamnă că nu vor merge la vot.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă, PSD se situează pe primul loc, cu 29,5% din opțiuni, urmat de AUR, cu 20,2%, și de PNL, cu 18,4%. USR ar obține 14,1% din opțiunile de vot, iar SOS România ar obține 4,3%.

UDMR ar avea o intenție de vot de 3,8%, iar Pro România de 2,6%. Alte partide, cum ar fi Partidul Verde, PMP, Forța Dreptei și REPER, ar obține procente mai mici de voturi.

Dacă ne uităm doar la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă și au declarat că merg sigur la vot, PSD ar obține 28,7% din voturi, iar PNL ar obține 18,9%. AUR ar ocupa locul trei, cu 18,6% din voturi.

USR ar obține 14,6% din totalul voturilor, iar UDMR ar obține 4,9%. SOS România ar obține 4% din voturi, iar Pro România ar obține 3,2%. Alte partide ar obține procente mai mici de voturi.