Variola maimuței pare să se răspândească în tot mai multe țări, așa că au fost luate măsuri dure în acest sens.

Belgia este prima țară din Europa care impune carantina obligatorie pentru persoanele care au fost contaminat cu acest virus. Timpul de izolare este mai mare, iar cei infectați rămân 21 de zile în carantină.

În ultima săptămână, virusul a fost raportat în 14 țări, iar până sâmbătă, au fost confirmate 92 de cazuri. Așa că unele state se gândesc deja la impunerea anumitor restricții pentru a preveni răspândire. Un prim pas în acest sens a fost făcut de Belgia. Autoritățile belgiene au decis să introducă o carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele diagnosticate cu variola maimuței.

Belgia este prima țară care impune o astfel de măsură, după ce a raportat patru cazuri de boala în ultima săptămână. Carantina îi vizează doare pe ce infectați și nu se extinde și în cazul contactelor. Însă cei care au lua contact cu o persoană infectată sunt sfătuiți să rămână în alertă și să raporteze orice posibil semn al infecției.

Revine carantina obligatorie! Prima țară din Europa care a luat măsuri dure după apariția cazurilor de variola maimuței
Social media

Cum se transmite variola maimuței?

Variola maimuței se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, rare fiind cazurile în  afara continentului, la persoane care călătoresc în acele zone. Acum, se pare că virusul a început să se extindă, fiind prezent în 14 țări: Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Franța, Olanda, Italia, SUA, Canada, Suedia, Australia, Elveția, Israel și Grecia.

Simptomele în cazul variolei maimuței pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase (mâncărime – n.r.) sau dureroase. Variola maimuței provoacă erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Acestea pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Virusul se transmite de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Specialiștii spun că acesta este mult mai puțin transmisibil ca virusul SARS-CoV-2 și necesită un contact prelungit.

„Transmiterea se face destul de greu de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Aici înseamnă și calea de transmitere sexuală și prin intermediul particulelor respiratorii. Trebuie să existe un contact prelungit”, a declarat directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, potrivit libertatea.ro.