În anul 2024, Paștele ortodox va fi sărbătorit duminică, pe 5 mai, oferind românilor o minivacanță de șase zile, începând cu Ziua Muncii pe 1 mai și încheindu-se cu a doua zi de Paște, pe 6 mai. Această sărbătoare, care comemorează Învierea lui Iisus Hristos, va coincide în acest an cu 1 Mai, permițând astfel o armonizare a zilelor libere.

Guvernul a decis acordarea zilei libere și pe 2 mai pentru bugetari, creând o punte între sărbători. Această decizie extinde perioada de odihnă la șase zile consecutive de vacanță. Elevii nu sunt lăsați deoparte, având alocată o vacanță de Paște de 10 zile, între 27 aprilie și 7 mai, conform Ministerului Educației.

România se va bucura în total de 20 de zile libere nelucrătoare în 2024, din care 13 vor fi în cursul săptămânii, iar restul în weekend. În afara minivacanței de Paște, calendarul zilelor libere include și alte sărbători precum: 1 mai (Ziua Muncii), 3 mai (Vinerea Mare), 6 mai (a doua zi de Paște), 24 iunie (a doua zi de Rusalii), 15 august (Sfânta Maria) și sărbătorile de Crăciun pe 25 și 26 decembrie. În plus, guvernul a stabilit și zile de ‘punte’ pentru 2 mai, 16 august și 27 decembrie, cu recuperare prin prelungirea programului de lucru la alte date.