Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a anunțat că aproape 37.000 de civili și militari sunt considerați dispăruți în Ucraina, de la declanșarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022. Lubineţ a subliniat că acest număr poate fi chiar mai mare, recensământul fiind încă în desfășurare. Situația este complicată de ocuparea a aproape 20% din teritoriul ucrainean de către forțele rusești, ceea ce îngreunează colectarea datelor.

Pierderile umane, atât civile, cât și militare, nu pot fi stabilite cu exactitate în absența unor bilanțuri independente. În plus, identificarea persoanelor dispărute sau decedate poate dura luni de zile, iar informațiile despre victimele civile sunt greu de obținut pe teritoriile ocupate de Rusia. Situații cum este cea din orașul Mariupol, asediat și distrus în mare parte în primăvara lui 2022, reflectă gravitatea crizei umanitare.

Pe lângă cei dispăruți, Dmitro Lubineţ a menționat că aproximativ 1.700 de ucraineni sunt deținuți ilegal de Rusia, iar 20.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia de la începutul conflictului. Acest ultim aspect a condus la emisiunea unui mandat de arestare de către Curtea Penală Internaţională împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru rolul său în aceste deportări, acuzații respinse de Kremlin.