Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut un anunț așteptat de către toți cei care locuiesc în București.

Conform oficialului, bucureștenii nu vor plăti mai mult pentru energia termică iarna aceasta, deși lunile trecute oficialul a anunțat că prețul gicacaloriei s-a dublat. 

Edilul spune că se așteaptă ca iarna aceasta să fie menținut prețul de 350 de lei pe gigacalorie, fiind cel mai mic preț din țară. Oficialul a mai spus că începând de la 1 noiembrie vor fi publicate noile prețuri pentru gigacalorie. În prezent, costul gigacaloriei este de 860 de lei cu TVA, însă acest cost este împărțit astfel: 350 de lei plătesc bucureștenii și 510 lei plătește primăria. 

Vor plăti bucureștenii mai mulți bani pentru încălzire?

Totuși, de la 1 noiembrie, spune edilul, vor fi alte prețuri, la care el se așteaptă să nu fie mai mari. 

„În orice caz, nu o să fie mai mari pentru cetăţeni. (…) Vom păstra aceşti 350 de lei şi vreau să menţionez că 350 este, totuşi, preţul cel mai mic din România. Adică sunt localităţi care au 400, sunt localităţi care au 500, 450, 420. 350 e cel mai mic”, a spus Nicuşor Dan, într-o intervenție la Europa FM. 

Nicușor Dan a mai anunțat pentru aceeași sursă că PMB a cerut sprijin din partea Guvernului Ciucă pentru a beneficia de compensări mai mari sau de posibilitatea de a se împrumuta, pentru a-și plăti datoria pe care Termoenergetica le are către Elcen, și Elcen către Romgaz.  

Nicușor Dan a rupt tăcerea! Câți bani vor plăti bucureștenii pentru a se încălzi
Facebook

PMB are nevoie de ajutor de la Guvern

Primarul Capitalei spune că PMB a primit foarte puțini bani, în comparație cu alte localități, ținând cont de prețul gazului care a crescut enorm. Mai clar, el spune că Bucureștiul are 550.000 de apartamente și a primit 15 milioane de lei. Alte localități au împreună tot 550.000 de apartamente pe care le deservesc centralizat și au primit cam 800 de milioane de lei. 

Edilul spune că este justificat să existe o compensare și pentru București, ținând cont de situația legată de prețul gazului. Dacă nu, cel puțin să i se permită instituției să se împrumute pentru a elimina această datorie, iar Elcen să poată ieși din insolvență. Așa ar putea obține fonduri europene și s-ar putea moderniza. 

Nicușor Dan a vorbit și despre reabilitarea rețelei de termoficare și a spus că, de-a lungul timpului, a existat o „lipsă de acțiune”, pentru că din 1.000 de kilometri de rețea au fost înlocuiți doar 100. El a precizat că anul acesta vor fi reabilitați alți 30 de km de conducte, urmând ca anul viitor să fie reabilitați alți 50 de km.