Sancțiunile pentru depășirea vitezei în România sunt aplicate strict de către polițiștii de la rutieră.

În cazul în care un șofer depășește viteza maximă cu mai mult de 10 km/h pe un tronson de drum, acesta va primi o amendă. În plus, cei care depășesc viteza limită cu peste 50 km/h se vor confrunta nu doar cu o amendă, ci și cu suspendarea permisului de conducere.

Aplicarea sancțiunilor poate varia în funcție de situație. În general, polițiștii de la rutieră opresc șoferii în trafic și le acordă amenda pe loc. Totuși, există și cazuri în care șoferii primesc amenda acasă, în cazul în care au fost depistați cu ajutorul unui aparat radar.

În situația în care polițiștii nu pot sancționa șoferul pe loc, procedura devine mai complexă. Potrivit explicațiilor oferite de Promotor, ofițerii trebuie să analizeze imaginile video, să identifice numărul de înmatriculare în baza de date și să trimită proprietarului vehiculului o notificare.

Această notificare informează posesorul mașinii cu privire la data și localitatea în care mașina sa a fost înregistrată de aparatul radar că a depășit viteza limită.

Proprietarul este apoi obligat să transmită poliției informații cu privire la cine conducea mașina în momentul respectiv. Odată ce autoritățile stabilesc identitatea șoferului, vor emite o citație pe numele acestuia sau vor întocmi direct amenda și o vor trimite prin poștă.

Informații importante pentru șoferii din România! În cât timp pot primi șoferii acasă amenzile pentru depășirea vitezei
Inspectoratul General al Politiei Romane organizeaza o actiune rutiera care vizeaza depistarea conducatorilor auto care circula cu viteza peste limita legal admisa, precum si portul centurii de siguranta, pe autostrada A2, km 88, pe sensul Bucuresti-Cernavoda, joi, 24 septembrie 2009.

În general, amenda pentru depășirea vitezei poate fi primită acasă într-un interval de maxim 6 luni de la data înregistrării încălcării.

Cum se contestă amenda

Există situații în care șoferii sunt convinși că nu au încălcat legea și, atunci când primesc amenda prin poștă, au posibilitatea de a contesta sancțiunea în instanță. Aceasta oferă șoferului o oportunitate de a scăpa temporar de plata amenzii. Dacă judecătorii constată că șoferul are dreptate, procesul verbal de constatare a contravenției sau infracțiunii va fi anulat.

O altă variantă de a scăpa de amendă este prin prescrierea acesteia. Conform Articolului 215 din Codul de Procedură Fiscală, „dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept”.

Această situație se aplică doar dacă statul nu inițiază o procedură de executare silită a amenzii în termen de 5 ani sau dacă șoferul nu deține niciun bun care să poată fi executat silit.