Incursiunile trupelor nord-coreene și „războiul baloanelor” îi îngrijorează pe locuitorii zonei demilitarizate (DMZ) dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, unde tensiunile cresc zilnic. Localnicii din Daeseong-dong, singura zonă locuită din sudul DMZ, se tem că un război ar putea izbucni oricând într-o regiune descrisă în 1993 de Bill Clinton drept „cel mai înfricoșător loc de pe Pământ”, potrivit The Guardian.

DMZ, care funcționează ca o zonă tampon de la finalul războiului coreean din 1953, a devenit un important indicator al relațiilor dintre cele două Corei. În ultimele săptămâni, granița a intrat într-o nouă perioadă de tensiuni. Nordul a trimis mii de baloane umplute cu deșeuri și resturi menajere, pe care le-a prăbușit în teritoriul sud-coreean, iar grupuri de dezertori sud-coreeni au răspuns cu baloane încărcate cu pliante și stick-uri USB cu conținut cultural sud-coreean pentru a submina regimul de la Phenian.

În plus, incursiunile trupelor nord-coreene pe teritoriul sud-coreean au devenit frecvente. Grupuri de 20-30 de soldați au pătruns pe partea de sud a liniei de demarcație, fiind repeliate după focuri de avertisment trase de soldații sud-coreeni. Explicațiile posibile includ vegetația bogată care ascunde granița sau folosirea de trupe neobișnuite cu limitele DMZ.

Comisia Națiunilor Neutre de Supraveghere (NNSC), formată din elvețieni și suedezi, monitorizează aceste incidente. Generalul Ivo Burgener, șeful delegației elvețiene, a declarat că intensitatea exploziilor a crescut în ultimele patru-cinci săptămâni, acestea având loc tot mai aproape de graniță. „E o intensificare evidentă”, a spus Burgener, adăugând că nord-coreenii plasează mine tot mai des, chiar dacă soldații lor suferă accidente.

Locotenent-colonelul Livio Raber a adăugat că numărul soldaților și armamentului la graniță a crescut semnificativ după renunțarea la acordul militar din 2018 menit să reducă riscul unui conflict accidental.

Localnicii din Daeseong-dong primesc frecvent alerte pe telefon despre baloanele nord-coreene și sunt foarte îngrijorați de situația actuală. „Toate acestea ne îngrijorează. Ce facem dacă se întâmplă ceva? Este mereu în mintea noastră”, a spus un resident.

Park Se-un, un locuitor din Satul Libertății, consideră că a trăit mereu cu teama conflictelor: „Speranța mea personală este că vom fi uniți, să trăiesc în pace acolo unde sunt liber să merg oriunde îmi doresc.”

Nord-coreenii construiesc fortificații anti-tanc și ranforsează drumurile, aparent pentru a descuraja dezertările, deși acestea sunt rare.