Elevii de clasa a XII-a care au susținut astăzi proba de Limba Română la examenul de Bacalaureat au considerat subiectele mai ușoare decât la simulare. Însă, examenul nu a fost lipsit de incidente. În Gorj, subiectele au fost publicate pe internet la nici o oră de la începerea probei, iar în Craiova, o absolventă a ajuns la spital după ce a fost bătută de un coleg care a susținut proba supravegheat de poliție.

În Gorj, poliția a deschis un dosar penal pentru divulgare de informații, presupunând că un elev a scurs subiectele. Părinții sunt revoltați:

„Da, nu știu, nu mi se pare corect.”

„Dacă va fi prins, riscă să fie eliminat.”

„Da, așa trebuie.”

„Copilul dvs. a intrat cu telefonul la el?”

„Nu, a lăsat telefonul acasă, ceasul, care era un gadget performant, l-a lăsat acasă.”

Reporterul a întrebat dacă vorbim despre un elev, la care Ionuț Catrina, purtător de cuvânt ISJ Gorj, a răspuns: „Cel mai probabil da, vrem să credem că este vorba de un elev. Modalitatea de transmitere către site-urile naționale este una facilă.”

În Craiova, poliția a intervenit după ce doi elevi s-au bătut în drum spre centrul de examen. O elevă a fost transportată la spital, iar colegul său a dat proba păzit de poliție. Cei doi au avut un schimb de replici, după care băiatul și-a lovit colega. Tatăl băiatului a relatat: „A fost o chestie… atâta tot.”

Reporterul l-a întrebat ce l-a determinat să reacționeze astfel, iar tatăl a răspuns: „Vă rog să mă credeți că nu știu, am înțeles că s-a aruncat cu apă…” Victima a detaliat: „Eram aici cu toți colegii și vorbeam de subiectul 3. Mi-a dat cu telefonul în jos și când m-am aplecat, mi-a dat cu pumnii în față, în cap, pe unde apuca.”

Daniel Ion, inspector general ISJ Dolj: „Elevului îi va fi întocmit un dosar penal, poliția va face cercetările ce se impun în acest caz.”

Dincolo de incidente, elevii care s-au pregătit spun că s-au luptat doar cu stresul examenului. „Emoții sunt, dar ne-am pregătit și să vedem cum trecem și prin asta,” a spus unul dintre elevi. David, un absolvent, visează să studieze medicina în Italia și a spus: „M-am pregătit destul de bine, cred eu, acum am emoții ca orice elev și sper că o să fie bine.”

El a ieșit de la examen cu zâmbetul pe buze și a declarat: „Mi s-a părut ușor, a picat „Moara cu noroc”, nu mă așteptam. E printre preferatele mele. Unu mi s-a părut greuț, să găsești exemple, mai ales culturale, și da, mă simt mândru de mine, cred că o să fie bine.”

Nu doar el a ieșit fericit. „A fost foarte ok, și la argumentare la 1b.”

„A fost vreun subiect de care ți-a fost frică?”

„Da, „Moromeții”, de „Moromeții” îmi era frică.”

„A fost ok. Puține bătăi de cap la subiectul 3, dar în rest a fost ok. Chiar a fost și mai ușor, cum s-a și spus la simulări.”

Specialiștii atrag atenția asupra elevilor care s-au pierdut pe drum din clasa I pana la BAC, numărul acestora fiind de circa 60.000. Marcel Bartic, profesor, a explicat: „Aici nu e vorba numai de Ministerul Educației sau de politicile publice, ci și de o întreagă mentalitate pe care o regăsim în școli.”