Reclamă
Reclamă

Europenii rămân solidari cu Ucraina în fața invaziei ruse și sunt, în general, în favoarea creșterii livrărilor de arme către Kiev, însă sunt divizați cu privire la posibilul rezultat al războiului, conform unui sondaj publicat miercuri, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ucrainenii, și ei chestionați, rămân în marea lor majoritate împotriva oricărei concesii teritoriale față de Rusia. „În toată Europa, creșterea livrărilor de arme și muniții pentru Ucraina de către aliații săi se bucură de un sprijin puternic din partea populației”, notează centrul de cercetare ECFR, care a comandat acest sondaj în 15 ţări, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, dar şi Ucraina.

De asemenea, majoritatea europenilor cred că războiul se va încheia pe baza unui acord negociat între beligeranți, cu excepția populației din Ucraina și Estonia, țări în care majoritatea consideră că Kievul se va impune pe câmpul de luptă, potrivit sondajului efectuat în luna mai în rândul a 19.566 de persoane. Ei sunt, de asemenea, uniți împotriva ideii de a trimite soldați să lupte în Ucraina.

Reclamă

În schimb, ei sunt mult mai divizați cu privire la poziția pe care ar trebui să o adopte Europa: între un grup de țări în care majoritatea populațiilor lor consideră că europenii trebuie să ajute Ucraina să-și recucerească teritoriile (Estonia, Suedia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia), un grup în care majoritatea consideră că Europa trebuie să încurajeze Ucraina să negocieze (Bulgaria, Grecia, Italia, Cehia, Elveția), un grup indecis în care părerile sunt aproximativ împărțite între aceste două variante și cei care nu își exprimă o opinie precisă asupra acestei chestiuni (Olanda, Spania, Franța, Germania).

„Comparând datele din ianuarie și mai 2024, în cele nouă țări studiate apar foarte puține schimbări în ambele cazuri, în pofida dificultăților tot mai mari ale Ucrainei pe teren”, notează ECFR. „Una dintre principalele provocări pentru liderii occidentali va fi reconcilierea pozițiilor contradictorii ale europenilor și ale ucrainenilor cu privire la rezultatul războiului”, a spus Mark Leonard, unul dintre autorii raportului.

Majoritatea ucrainenilor se opun ideii de a ceda teritoriile ocupate în schimbul aderării la NATO. De asemenea, 45% dintre ei ar prefera să piardă teritorii, dar să fie liberi să adere la UE sau NATO, în timp ce 26% ar prefera să recupereze zonele ocupate, dar să fie demilitarizate, și să nu adere la NATO sau la UE.

Aproape jumătate dintre ucraineni se tem că Statele Unite vor negocia un acord direct cu Rusia fără a implica Kievul, o ipoteză care pare să se refere la o posibilă victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din toamna lui 2024.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro