Reclamă
Reclamă

Românii devin tot mai interesați de asigurările împotriva dezastrelor, conform datelor recente din 2023. Interesul pentru asigurările de sănătate și de locuințe a crescut cu aproape 50% în ultimul an, pe fondul pandemiei și a războiului din Ucraina. Cu toate acestea, numărul polițelor de asigurare în România rămâne sub media europeană.

Piața asigurărilor din România a evoluat, inspirându-se din modelele țărilor occidentale. Majoritatea românilor consideră că ar apela la o poliță de asigurare dacă ar avea venituri mai mari, în timp ce un sfert din populație și-ar face o asigurare facultativă dacă ar primi facilități fiscale din partea statului.

Sorin Mititelu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat: „Am început să preluăm din cele mai bune practici de pe alte piețe, respectiv de preluat produse cu utilitate pentru diverse segmente din piața aceasta și putem constata cu satisfacție că sunt realizate investiții din ce în ce mai mari în infrastructură, practic este folosită tehnologia în a ne face viața mai ușoară.”

Reclamă

În același sens, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a subliniat importanța dezvoltării pieței asigurărilor: „Mecanismele noastre instituționale la nivelul ministerului de finanțe trebuie să fie orientate spre dezvoltarea pieței asigurărilor, o piață care trebuie să fie una modernă, stabilă digitalizată și adaptată nevoilor pe care asigurații le au.”

Firmele de asigurări intenționează să informeze și mai bine populația despre beneficiile unei polițe de asigurare și riscurile la care se expun cei care nu au o astfel de garanție. Aproximativ 47% dintre români sunt mai atrași de asigurările locuințelor după pandemia de COVID-19 și izbucnirea războiului de la graniță.

Alexandru Ciuncan, președinte al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), a afirmat: „Cel mai important este să aducem asigurările mai aproape de români și asta înseamnă să putem contribui prin campaniile de informare și de educație financiară pe care UNSAR le realizează cu ajutorul mass-media la o mai bună informare a românilor.”

În prezent, doar 16% dintre afaceri și o locuință din cinci beneficiază de o garanție împotriva dezastrelor. Totodată, cea mai mare pondere a asigurărilor în România este reprezentată de asigurările RCA.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro