Legea privind sistemul unitar de pensii publice, care permite pensionarea mai devreme fără penalizări, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Extinderea beneficiilor pentru pensionare mai devreme oferă mai multor români șansa de a se pensiona mai devreme și de a-și planifica mai bine viitorul financiar.

Cine poate beneficia de pensionarea mai devreme?

Această politică are ca scop sprijinirea anumitor categorii de beneficiari și îmbunătățirea sistemului de pensii din România. Modificările legislative facilitează accesul la pensie și oferă posibilitatea unei planificări mai bune a viitorului financiar.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 21 iulie, proiectul de lege care revizuieste sistemul de pensii din România. Legea permite mai multor persoane să se pensioneze cu doi ani mai devreme fără a fi penalizate.

Care sunt condițiile de pensionare 

Astfel, această facilitate se va aplica și locuitorilor din localitățile afectate de poluare. Legea aduce modificări semnificative sistemului de pensii, reducând vârsta de pensionare standard cu doi ani pentru persoanele care au locuit în regiuni poluate timp de cel puțin 30 de ani, într-o rază de 8 kilometri de aceste localități, fără a le fi aplicate amenzi financiare.

Lista comunităților vizate

Lista comunităților care beneficiază de această facilitate a fost extinsă și acum include și localități precum Bistra, Ocna Mureș, Sălciua (județul Alba), Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu (județul Arad), Pitești (județul Argeș), Comănești (județul Bacău), Codlea (județul Brașov), Clejani.

Potrivit legii, persoanele care au locuit timp de cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluarea reziduală rezultată din exploatarea, prelucrarea și arderea cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, precum și din exploatarea și prelucrarea minereurilor de uraniu, sunt eligibile pentru a se pensiona cu doi ani mai devreme, fără a suporta penalități. 

Această prevedere se aplică și în cazul exploatării și prelucrării minereurilor feroase și neferoase care emit praf sau gaze cu efect de seră, amoniac, cupru, plumb și altele asemenea.

De asemenea, activitățile care implică prelucrarea țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, prelucrarea țițeiului parafinic și neparafinic și distilarea țițeiului pentru a obține păcură și uleiuri pentru cuptoare sunt incluse în această categorie.