Fostul ministru al turismului și dezvoltării regionale, Elena Udrea, a fost scoasă din arest, miercuri, dusă pentru a fi audiată în fața celor trei judecători care vor decide dacă va fi extrădată în România pentru a-și executa condamnarea la șase ani de închisoare primită în dosarul „Gala Bute”.

Completul de trei judecători îi va asculta pe apărătorii Elenei Udrea, în prima zi a procesului. Decizia magistraților nu va fi una definitivă. în cazul unui verdict care nu îi este favorabil, avocații pot face apel.

Elena Udrea a oferit prima reacție, după ce a fost condamnată la șase ani de închisoare

În prezent, Elena Udrea se află în arest în Bulgaria din 7 aprilie, când a fost prinsă la vama Kulata de la granița dintre Bulgaria și Grecia, la câteva ore după a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute. Sâmbătă, instanța a stabilit că Udrea va rămâne în arest preventiv până pe 14 aprilie.

La intrarea în sala de judecată, Elena Udrea nu a vrut să vorbească cu jurnaliștii. Avocaţii ei, unul din România şi altul din Bulgaria, s-au aflat în sala de judecată, alături de un translator.

După ce în urmă cu doar câteva zile Elena Udrea cerea azil politic în Grecia, astăzi, fostul ministru a prezentat cererea necesară procesului, în caz că va fi aprobat.

Procurorul precizează că decizia ICCJ este definitivă și nu se mai discută. „Nu doresc să fiu predată autorităților române!”, a spus Udrea, către judecător. Întrebată de judecător dacă refuză să fie predată, fosta „blondă de la Cotroceni” a răspuns afirmativ, scrie Antena 3. 

Elena Udrea, primele declarații din arest. Ce le-a cerut magistraților bulgari: „Nu doresc să...”. FOTO
digi24

Elena Udrea a cerut azil politic în Grecia

Elena Udrea a stat direct în fața instanței, sâmbătă, și a avut la dispoziție un microfon de la care putea să vorbească. Procesul blondinei trebuia să fie în ședință publică, însă aceasta a cerut expres să fie judecată cu ușile închise, lucru pe care instanța din Bulgaria i l-a respectat.

În fața magistraților bulgari, Elena Udrea a recurs la un întreg arsenal de trucuri. Ea a invocat că-i vor fi încălcate drepturile în România ‘pe baza convingerilor sale politice’. Mai mult de atât, fostul politician a precizat că viața și sănătatea sa îi sunt în pericol și că trebuie să fie prezentă la alte procese din țară, scrie Libertatea.

După mai bine de 3 ore, instanța din Bulgaria a decis că fostul politician rămâne în detenție până pe 14 aprilie, după care se va decide punerea în executare a mandatului european de arestare