Jan și Els, un cuplu căsătorit de aproape cinci decenii, au murit împreună la începutul lunii iunie, după ce doctorii le-au administrat substanțe letale. În Olanda, această practică, cunoscută sub numele de eutanasiere dublă, este legală, însă rar aplicată. În ultimii ani, tot mai multe cupluri au ales să își pună capăt zilelor în acest fel.

Cu trei zile înainte de acest moment, rulota lui Jan și Els era parcată într-un port din Friesland, în nordul Olandei. Cei doi au petrecut o mare parte din viață locuind în rulote sau bărci. „Am încercat uneori să trăim într-o casă”, a glumit Jan, „dar nu funcționează.”

Jan, în vârstă de 70 de ani, suferea de dureri de spate, iar soția sa, Els, de 71 de ani, avea demență. Jan explica faptul că durerea fizică și boala soției i-au determinat să ia această decizie finală. „Cu durerea și boala lui Els, cred că trebuie să îi punem capăt”, a spus el.

Cei doi s-au alăturat organizației NVVE, care militează pentru „dreptul la moarte”. În Olanda, eutanasierea și sinuciderea asistată sunt legale dacă există o cerere și suferința este considerată „insuportabilă” de către doi doctori. În 2023, 9.068 de persoane au murit prin eutanasiere în Olanda, incluzând 33 de cazuri de eutanasiere dublă.

Medicul lor generalist a refuzat să se implice, astfel că Jan și Els au apelat la o clinică mobilă de eutanasiere. „Mulți doctori nici nu iau în considerare eutanasierea unui pacient cu demență”, a explicat Dr. Rosemarijn van Bruchem, medic geriatru și etician. „După ce Els a aflat că problema ei de sănătate nu se va mai îmbunătăți, au început discuțiile despre eutanasiere dublă.”

Dr. Bert Keizer, care a participat la două cazuri de eutanasiere dublă, a subliniat complexitatea acestor situații. „Medicii trebuie să se asigure că unul dintre parteneri nu influențează decizia celuilalt”, a spus el.

Procedura a fost foarte dificilă pentru fiul cuplului. „Nu vrei să îți lași părinții să moară,” a spus Jan. „Au fost lacrimi, dar durerea fizică și psihologică nu mai putea fi suportată.”