Reclamă
Reclamă

O femeie născută în SUA, Marianne Smyth, a fost extrădată în Marea Britanie pentru a răspunde acuzațiilor de înșelătorie, potrivit The Guardian. Smyth este acuzată că a furat peste 170.000 de dolari de la cinci persoane pe care le-a cunoscut prin intermediul joburilor din cadrul unor companii de credite ipotecare din Marea Britanie.

Pe parcursul a mai mulți ani, Smyth s-a dat drept vrăjitoare, clarvăzătoare, investigator în cazuri de custodie a copiilor, pacientă care suferă de cancer, antrenoare de hochei și prietenă a unor mari vedete, cum ar fi actrița Jennifer Aniston, pentru a-și șantaja victimele. Femeia pretindea, de asemenea, că este moștenitoarea unei averi de 30 de milioane de dolari și le promitea victimelor că va investi banii în numele lor într-un cont bancar cu dobândă mare, care însă nu exista.

Unul dintre cele mai impresionante cazuri este cel al lui Johnathan Walton, un producător de televiziune de la care Smyth a furat aproape 100.000 de dolari. Walton a scos la iveală întreaga escrocherie într-un podcast foarte popular. Smyth i-a înșelat banii lui Walton între 2013-2017, după ce l-a convins că are nevoie de suma respectivă pentru a câștiga o moștenire pentru care susținea că se luptă în justiție cu alți membri ai familiei din Irlanda.

Reclamă

Moștenirea s-a dovedit a fi falsă, iar Walton a descoperit că o parte din banii săi au fost folosiți pentru ca Smyth să achite o sumă pe care a fost obligată să o plătească în 2016, după ce a fraudat o agenție de turism pentru care a lucrat. Smyth a fost arestată pe 23 februarie în statul american Maine, după ce mai fusese eliberată de la închisoare pentru fraudarea lui Walton, ale cărui divulgări au fost prezentate în podcastul „Queen of the Con: The Irish Heiress” (Regina escrocheriei: Moștenitoarea irlandeză).

Walton este cel care a dezvăluit locul în care Smyth se ascundea înainte să fie arestată în Maine. În 2009, poliția din Belfast plănuia să o aresteze pe Smyth după ce mai multe victime au raportat-o pentru furt și fraudă. Smyth a reușit atunci să fugă, după ce, conform dezvăluirilor făcute de fiica ei în podcastul lui Walton, ar fi decis să omoare aproape 20 de câini de care avea grijă. „Mama mea l-a pus pe tatăl meu vitreg să omoare toți câinii pentru că nu era destul timp să le găsească altă casă,” a spus fiica.

Câțiva ani mai târziu, o persoană care a ascultat podcastul i-a dezvăluit lui Walton locul unde se ascundea Smyth. Walton a informat poliția, iar până atunci, aproximativ 50 de persoane din SUA au raportat că au fost înșelate de Smyth și au pierdut, în total, 1 milion de dolari, potrivit The Guardian. Smyth ar fi spus că se temea că dacă se va întoarce în Irlanda de Nord va fi omorâtă, conform unei transcrieri din instanță.

„Se spunea că stiloul este mai puternic decât sabia, dar vă zic eu că podcastul este încă și mai puternic,” a spus Walton. „Singura mea dorință acum este să se facă dreptate în sfârșit pentru victimele din Irlanda de Nord.”

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro