Rețea de fraudă din Georgia a furat milioane prin reclame false pe Facebook și Google

O rețea organizată care operează din Georgia a reușit să fure 35 de milioane de dolari de la mii de victime din Marea Britanie, Europa și Canada prin utilizarea de reclame false pe platforme online, scrie The Guardian.
Printre tacticile folosite de escroci s-au numărat videoclipuri deepfake și știri false cu celebrități precum Martin Lewis și Zoe Ball. Schemele promovau investiții false în criptomonede și alte sisteme suspecte, având un impact semnificativ asupra persoanelor din Marea Britanie, de unde au fost obținute în jur de 9 milioane de lire sterline.
Frauda a fost descoperită în urma scurgerii unor înregistrări și date despre apelurile făcute de un call center în Georgia, informații care au ajuns la postul de televiziune suedez SVT și au fost distribuite către jurnaliștii de la organizații internaționale, inclusiv OCCRP și The Guardian. Potrivit asociației comerciale UK Finance, cazurile de fraudă în care victimele transferă bani direct escrocilor au crescut semnificativ în 2023.
Din cele peste un milion de înregistrări scurse, se evidențiază că rețeaua operează din trei clădiri de birouri din Tbilisi, cu aproximativ 85 de agenți care ținteau pensionari și proprietari de afaceri mici. Până în prezent, 6.000 de persoane au fost păcălite, suma totală furată fiind de 35 de milioane de dolari. Reclamele false, deseori asociate cu numele lui Elon Musk, erau postate de agenți de marketing care își ascundeau identitatea.
Printre exemplele de victime se află un fost doctor NHS din Londra care a pierdut 50.000 de lire sterline și un fost angajat al Bursei de Valori de la Londra care a ajuns să piardă peste 162.000 de lire sterline după îndelungi conversații telefonice cu escrocii. Aceste activități frauduloase au dus la achiziționarea de bunuri de lux de către escroci, inclusiv ceasuri Rolex și mașini de lux.
Escrocii își îndrumau victimele să își deschidă conturi pe platforme de plăți online precum Revolut și Chase. Potrivit datelor, o mare parte din fraude au provenit de pe platformele deținute de Meta, dar purtătorul de cuvânt al Revolut a subliniat lipsa de reacție a companiilor în fața acestor escrocherii.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨