Reclamă
Reclamă

Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a emis marți o amenințare nucleară, afirmând că „nu mai există nicio linie roșie” și că este pregătit să utilizeze orice tip de armă pentru a proteja țara, în contextul în care Ucraina ar fi trimis trupe la granița de nord, potrivit Newsweek.

Belarus urmează să se alăture Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (SCO), aceasta fiind o nouă încercare a Moscovei și Beijingului de a constitui o ordine mondială alternativă și de a transforma această alianță regională într-un rival al NATO. Belarus, care a sprijinit Rusia în invadarea Ucrainei în 2022, devine astfel cel mai recent stat autoritar ce se alătură clubului condus de China, după ce Iranul a devenit membru cu drepturi depline anul trecut.

SCO a fost fondată în 2001 de China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan cu scopul de a combate terorismul și de a promova securitatea granițelor. Alianța s-a extins conform ambiției comune a Beijingului și Moscovei de a contracara „hegemonia” Statelor Unite și de a reformula ordinea internațională în favoarea lor.

Reclamă

Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a transmis că a desfășurat sisteme de lansare a rachetelor Polonez și Iskander ca răspuns la creșterea tensiunilor de la granița cu Ucraina. „Sistemele de rachete Polonez și Iskander sunt pe poziții. Știți ce tip de muniție au,” a afirmat Lukașenko.

Colonelul Vadim Lukașevici, un oficial militar din Belarus, a declarat la finalul lunii iunie că Ucraina și-a trimis forțele la granița cu Belarus în încercarea de a „trage țara noastră într-un război”. Lukașevici a susținut că forțele ucrainene plănuiesc posibile acte de sabotaj și terorism pe teritoriul Belarusului.

Lukașenko a adăugat că forțele aeriene și de apărare aeriană, „atât ale noastre, cât și ale Rusiei”, sunt pregătite de luptă. „Nu mai există nicio linie roșie,” a subliniat el, menționând că, în cazul unui atac asupra Belarusului, nu exclude „o lovitură cu toate tipurile de arme asupra unei ținte date”.

Aderarea Belarusului la SCO, care are graniță cu Uniunea Europeană, „arată că misiunea SCO s-a schimbat în ultimii ani”, a explicat Eva Seiwert, expert în politica externă a Chinei de la Mercator Institute for China Studies (MERICS) din Berlin. „Spre deosebire de Iran, nu câștigi prea multă cooperare economică sau de securitate din alăturarea Belarusului. Este mai degrabă o mișcare geopolitică,” a spus Seiwert.

SCO s-a extins pentru prima dată în 2017, când India și Pakistan s-au alăturat organizației. După includerea Belarusului, SCO va număra 10 membri, reprezentând 40% din populația mondială și un sfert din economia globală. Există și două state observatoare, Afghanistan și Mongolia, și peste 12 „parteneri de dialog”, printre care Myanmar, Turcia și statele arabe.

Expansiunea SCO urmează creșterii anterioare a altui bloc condus de China și Rusia, grupul BRICS al economiilor majore emergente, care și-a mărit numărul de membri anul trecut și și-a extins sfera de influență. „China și Rusia vor ca SCO să fie perceput ca un bloc major care nu mai poate fi ignorat,” a explicat Seiwart.

Aderarea Belarusului la Organizația pentru Cooperare de la Shanghai și recentele amenințări ale lui Lukașenko evidențiază tensiunile crescânde din regiune și eforturile continue ale Moscovei și Beijingului de a remodela ordinea mondială.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro