Reclamă
Reclamă

Anul acesta sunt cele mai slabe rezultate înregistrate la Evaluarea Națională din ultimii cinci ani, doar 74% dintre elevi reușind să obțină o notă de 5 sau mai mare. Este vorba despre cel mai mic procent din această perioadă, iar Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că generațiile nu ar trebui comparate.

Doar 65 de elevi din toată țara au obținut 10 la Evaluarea Națională la ambele probe, română și matematică. Acest număr este cel mai mic din ultimii 13 ani. În județul Timiș, un singur elev a reușit această performanță, un băiat de 15 ani pe nume Fabian, care dorește să devină arhitect. „Mi s-au părut niște ani frumoși cu provocări, iar examenul a fost și el o provocare care iată s-a terminat bine. Mă bucur pentru rezultatele obținute și îmi pare bine că am muncit. M-au sunat toți, bunici, prieteni și toți m-au felicitat,” a spus Fabian.

La nivel național, doar 74,4% dintre absolvenții de clasa a 8-a au reușit să obțină medii peste 5, cel mai mic procent din ultimii cinci ani. Ministerul Educației subliniază că generațiile nu ar trebui comparate. „În primul rând, aș vrea să spun că rezultatele nu sunt comparabile de la un an la altul. Nu avem evaluare standardizată și în acest din acest motiv nu putem să facem o comparație. Nu putem să spunem că generația anterioară a fost mai bună sau mai puțin bună decât generația actuală. Mă bucur că procentele peste cinci sunt îmbunătățite față de ceea ce am văzut la simulări,” a declarat Ligia Deca.

Reclamă

Însă, specialiștii în Educație atrag atenția că subiectele de la examenul propriu-zis au fost mai ușoare decât cele de la simulare, unde 6 din 10 elevi nu au luat nota 5 la matematică. „Și încă un exercițiu nefericit de furatul căciulii și îmbătatul cu apă rece. Iar aici de fapt știrea care însemna cinism și impostură o reprezintă prima statistică anunțată, procentul de 26 la sută dintre copii care acum au luat la matematică peste 5 + rezultatele sunt mai slabe decât în anii trecuți în condițiile în care subiectele sunt perfect comparabile,” a declarat Marian Staș, specialist în Educație.

Rezultatele Evaluării Naționale au o importanță majoră, deoarece de ele depinde liceul la care elevii vor învăța, fiind unicul criteriu de acces.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro