Reclamă
Reclamă

Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei via Ucraina și după 31 decembrie 2024, când expiră actualul acord de tranzit, însă acest lucru depinde de Ucraina, a declarat miercuri vicepremierul rus, Alexander Novak, transmite ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

Conform unui acord de tranzit pe cinci ani convenit de Moscova și Kiev, Rusia exportă gaze naturale spre Europa via Ucraina și plătește Ucrainei pentru utilizarea rețelei sale de gazoducte. Acest acord va expira la finele lui 2024. „Asta depinde de Ucraina în primul rând. Tranzitul se face via teritoriul lor, ei sunt cei care au propriile lor reguli. Depinde de dorința lor. Noi suntem gata să livrăm gaze, aceasta nu este o problemă pentru noi”, a spus Novak.

Ucraina a anunțat deja că nu are de gând să prelungească acordul pe cinci ani cu grupul rus Gazprom sau să semneze un nou acord. Ca urmare a invaziei din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare parte a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantități de gaze rusești care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în țări precum Austria, Ungaria și Slovacia.

Reclamă

Datele Gazprom arată că, în 2022, Rusia a livrat Europei o cantitate de 63,8 miliarde metri cubi de gaze prin diferite rute, iar aceste volume au scăzut cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi anul trecut. Comparativ, înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze prin mai multe conducte spre piețele sale cheie din Europa și Turcia.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro