Consiliul de Securitate al ONU se pregăteşte să voteze vineri asupra cererii Palestinei de a deveni membru cu drepturi depline al organizației, un demers care se aşteaptă să fie blocat de Statele Unite, partener strategic al Israelului. Votul este programat la ora 15:00 ora locală și vizează un proiect de rezoluție ce recomandă Adunării Generale a ONU aderarea Statului Palestina ca membru deplin.

Pentru a fi adoptată, rezoluția necesită votul favorabil a minimum nouă membri ai Consiliului, în condițiile înnon-exercitării dreptului de veto de încătr-unul dintre cei cinci membri permanenți: SUA, Regatul Unit, Franța, Rusia și China. Diplomații prognozează că textul ar putea acumula până la 13 voturi, făcând probabil ca SUA să utilizeze veto-ul.

Algeria, care deține un loc nepermanent în Consiliu și a inițiat rezoluția, a solicitat ca votarea să se desfățoare în cadrul reuniunii pe teme legate de Orientul Mijlociu. Positionăndu-se împotriva inițiativei, Statele Unite subliniază că apariția unui stat palestinian trebuie să rezulte din negocieri directe, nu prin decizii ale ONU. Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a reiterat miercuri scepticismul țării sale în ceea ce privește contribuția acestei rezoluții la soluționarea conflictului israeliano-palestinian.

Statutul actual al Palestinienilor în cadrul ONU este de observator, un statut acordat în 2012 care recunoaște de facto entitatea statală palestiniană. Procesul de aderare cu drepturi depline presupune nu doar aprobarea Consiliului de Securitate, ci și sprijinul a două treimi din membrii Adunării Generale. Această încercare vine în contextul continuării tensiunilor între Israel și Palestina, exacerbată recent de conflictul din Gaza.