Chiar dacă suntem tentați să credem că iudaismul este la originea creștinismului, se pare că nu este chiar așa.

Iudaismul se distingea de celelalte religii prin monoteismul adoptat. La vremea aceea însăși trinitatea era o realitate îndepărtată. Cercetările specialiștilor în istoria religiei au demonstrat că sunt foarte multe similitudini între religia creștinilor și zoroastrianism. Aceasta este una dintre cele mai vechi religii de tip monoteist din lume.

Apariția acestei religii controversate este datată undeva la peste 5000 de ani înainte de Hristos, este o religie pre-islamică. A fost religia oficială a Imperiului Iranian. Chiar în prezent se bucură de adepți, existând manifestări de acest tip atât în Iran cât și pe teritoriul indian.

Credincioșii celei mai vechi religii din lume

Credincioșii zoroastrieni cred într-un singur zeu, Ahura Mazda (Lordul Înțelept), pe lângă asta, poate cea mai stranie asemănare constă în faptul că au convingerea că oamenii sunt judecați după moarte. În urma acestei judecăți  pot să ajungă în rai sau un iad, în funcție de cum s-au comportat pe lumea aceasta. Grecii antici vedeau în zoroastrianism un model al dualității lumii, aveau convingerea că multe din informațiile deținute de filosoful și întemeietorul matematicii, Pythagora, i-au fost insuflate în Babilon chiar de Zarathustra. Și tot el ar fi influențat doctrinele caldeene despre astrologie și magie.

Se presupune că, urmând firul iudaico-iranian este foarte probabil  să fi fost asimilat de creștini zeul păgân cu Ezechiel, mai târziu cu mulți alți profeți, și chiar cu Iisus Hristos. De asemenea există asemănări între iudaism și aceasta, cum ar fi unele sărbători care amintesc foarte mult de Bar-Mitzvah-urile din cultura evreiască.

Se crede că o altă sursă de inspirație a fost și Athenismul, un cult care-l venera pe zeul Athen, fiind contemporan cu zoroastrianismul. Originea acestei religii este de sorginte egipteană. Fiind practicată înaintea apariției zeului Ra.

„O tu, singurule zeu, ca tine nu mai este nimeni! Tu ai creat lumea după vrerea ta. Ai creat toţi oamenii, pâmânturile şi fiarele sălbatice. Tu eşti zeul tuturor, şi toţi se regăsesc în tine. O tu, zeu al tuturor pământurilor.”