Șoferii din România primesc o nouă lovitură la început de primăvară.

Asigurările RCA s-au majorat din nou, de data aceasta cu 35%. Iar prețurile din țara noastră sunt asemănătoare cu cele din alte țări, unde salariile sunt cu mult mai mari. Iată care este cea mai ieftină asigurare de la noi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a anunțat un nou val de scumpiri la polițele RCA. Astfel că după ce au fost publicate noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii, se poate observa cum sunt prețuri mai mari la toate categoriile de vârstă, indiferent de capacitatea cilindrică a motorului.

Cei mai afectați de aceste scumpiri sunt tinerii din țară, cu vârstă sub 30 de ani. Astfel că dacă au și o mașină cu un motor mai mare, vor fi obligați să scoată din buzunar o mică avere. Prețul pentru o poliță RCA la această categorie depășește și 1.500 de euro.

La polul opus, cel mai mic nivel de asigurare anuală se situează la 1.006 lei, echivalentul a 205 euro. Adică egal cu suma pe care o plătesc șoferii din alte țări mult mai dezvoltate, cu salarii mai mari. In SUA, de exemplu, cea mai scumpă poliță RCA ajunge la 1.500 de euro, în timp ce cea mai ieftină este de aproximativ 230 de euro.

Un nou faliment ca cel City Insurance, luat în calcul

Pe lângă nemulțumirile românilor, nici clasa politică nu vede cu ochi buni această nouă creștere. Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD, a avertizat că scenariul falimentului City Insurance, care a dat peste cap tot sistemul, s-ar putea repeta.

Există anumite semnale pe piață că ar exista această posibilitate (a falimentului – n.r.). A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, City Insurance, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că statul și de această dată cei de la ASF împreună cu Guvernul vor lua cele mai bune măsuri., a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a mai precizat că reprezentanții ASF urmează să aibă întâlniri cu guvernanții. Tocmai de aceea, ele este convins că executivul, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară vor reuși să găsească o soluție pentru această criză.