Sfântul Antonie cel Mare este cunoscut ca părintele monahismului.El s-a născut în Egipt, în satul Coma, în apropiere de deșertul Tebaid, în anul 251, în Egipt.

Părinții săi erau creștini evlavioși. Antonie a fost un copil serios și era respectuos și ascultător față de părinții săi. Îi plăcea să participe la slujbele de la biserică și asculta Sfânta Scriptură cu atâta atenție, încât și-a amintit toată viața ceea ce a auzit.

Sfântul Antonie. Viața pe scurt

Sursa: Social media

Când Sfântul Antonie a împlinit aproximativ douăzeci de ani, și-a pierdut părinții. După aceasta, a fost responsabil de îngrijirea surorii sale mai mici. Mergând la biserică aproximativ șase luni mai târziu, tânărul a reflectat asupra modului în care credincioșii, în Faptele Apostolilor (4:35), și-au vândut bunurile și au dat banii obținuți apostolilor pentru cei nevoiași. Părăsind casa părintească, Sfântul Antonie și-a început viața ascetică într-o colibă ​​nu departe de satul său.

Sfântul Antonie a petrecut douăzeci de ani în izolare completă. Dar și în luptă permanentă cu demonii. Prietenii sfântului au îndepărtat pietrele de la intrarea în chilie și s-au dus la Sfântul Antonie și l-au rugat să îi ia sub protecția sa. În curând, chilia Sfântului Anton a fost înconjurată de mai multe mănăstiri. Sfântul a acționat ca un părinte și ghid pentru locuitorii lor. Le-a oferit instruire spirituală tuturor celor care veneau în deșert în căutarea mântuirii.

În ultimii ani din viață, Sfântul i-a instruit pe doi dintre discipolii săi, care l-au însoțit în ultimii cincisprezece ani din viața sa. Le-a spus să-l îngroape în deșert și nu în Alexandria. A lăsat una dintre mantiile sale monahale Sfântului Atanasie al Alexandriei (18 ianuarie). Cealaltă a fost lăsată Sfântului Serapion de Thmuis (21 martie). Sfântul Antonie a murit în anul 356, la vârsta de 105 ani, și a fost înmormântat în deșert de către ucenicii săi.

Troparul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare

Glasul al 4-lea

Asemănându-te cu obiceiurile râvnitorului Ilie și urmând Botezătorului pe drepte cărări, Preacuvioase Părinte Antonie, te-ai făcut locuitor pustiului și ai întărit lumea cu rugăciunile tale. Pentru aceasta, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.