Gruparea teroristă Hamas a lansat, sâmbătă, cel mai sângeros atac din istoria Israelului.

În dimineața zilei de sâmbătă, militanții palestinieni au pătruns pe teritoriul Israelului folosind motoparapante și au spart gardurile de securitate de la granița cu Gaza.

În urma acestor atacuri, peste 700 de persoane au fost ucise, iar sute de civili și militari au fost luați în captivitate.

Potrivit oficialilor americani, aceste atacuri au fost, cel mai probabil, o încercare a Hamas de a împiedica negocierile susținute de SUA pentru normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, scrie Insider.com.

De ce au atacat teroriștii Israelul acum

De-a lungul timpului, Arabia Saudită a refuzat să recunoască legitimitatea Israelului și ostilitățile dintre cele două tabere datează încă din 1948, din timpul războiului arabo-israelian.

Cu toate acestea, liderul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pare să fie interesat de beneficiile economice pe care le-ar aduce o normalizare a relațiilor cu Israelul, ceea ce ar putea determina și alte state arabe să urmeze exemplul.

Ce se știe până în acest moment despre israelienii luați ostatici de Hamas: Este panică totală în Israel!

Iranul, principalul sponsor al Hamas, se opune ferm normalizării relațiilor dintre Israel și țările vecine. Există rapoarte contradictorii cu privire la implicarea Iranului în atacurile Hamas din Israel, iar oficialii americani încearcă să stabilească dacă Teheranul a avut vreo contribuție în această ofensivă surpriză.

Atacurile Hamas par să fi pus în pericol succesul discuțiilor dintre Israel și Arabia Saudită. Concesiile pe care Arabia Saudită le cerea în ceea ce privește tratamentul palestinienilor de către Israel au acum și mai puține șanse de a fi agreate în urma acestor atacuri și a declarației de război a Israelului împotriva Hamas.

Factorii care au dus la atacurile sângeroase

Există doi factori principali care au dus la declanșarea acestor atacuri sângeroase. Pe de o parte, Hamas motivează aceste acțiuni ca fiind un răspuns la pătrunderea coloniștilor israelieni în moscheea al-Aqsa din Ierusalim, care este al treilea loc sfânt al Islamului și un punct fierbinte de lungă durată.

Pe de altă parte, oficialii Hamas au declarat că această operațiune a fost pregătită de ani de zile, ceea ce înseamnă că grupul încearcă să exploateze nemulțumirile musulmanilor față de evenimentele recente din acest loc și că situația diplomatică mai largă este motivul real al atacului.

Un alt factor care a determinat momentul în care au avut loc aceste atacuri este agitația politică recentă din Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu a provocat un cutremur politic prin încercarea sa de a reduce autoritatea Curții Supreme din Israel în urma investigațiilor privind acuzațiile de corupție care îl vizează.

Această decizie a stârnit proteste în masă și a adus un sentiment de divizare și slăbiciune în rândul adversarilor Israelului.